Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivistön kauppakeskuksen menestyminen epäilyttää sijoittajia – "Emme ole ajatelleet sitä, että hanke voisi kaatua"

KIVISTÖ Rahoitusneuvotteluja on käyty jo pitkään, muttakauppakeskukselle ei ole löydetty vieläkään tarvittavaasijoittajaa.

Riittääkö Kivistön uudelle kauppakeskukselle lähivuosina tarpeeksi asiakkaita?

Tämä kysymys on huolettanut sijoittajaehdokkaita käynnissä olevissa rahoitusneuvotteluissa.

Siksi keväällä aloitetut sijoittajaneuvottelut ovat yhä kesken eikä Kivistön kauppakeskuksen investointipäätöstä ole tehty.

Neuvottelujen pitkittyessä kauppakeskustontillakin on ollut hiljaista: kiveäkään ei ole vielä käännetty.

Vantaan Sanomat kertoi tammikuussa, että kauppakeskuksen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä tänä vuonna, ehkä kesällä

Nyt rakentamistavoite riippuu neuvottelujen etenemisestä.

– Pyrkimyksenä on, että sijoittaja löydetään loppuvuoden aikana. Vantaan kaupunki on antanut neuvotteluaikaa vuoden loppuun. Tarvittaessa voimme hakea lisäaikaa, kertoo hankkeesta vastaavan Skanskan projektijohtaja Antti Tuomainen

– Tavoitteena on myös edelleen, että kauppakeskus valmistuu joulumyyntiin 2020. Tavoiteaikataulu on kuitenkin äärimmäisen tiukka, Tuomainen myöntää.

Sijoitusneuvotteluissa on pohdittu myös sitä, onko tavoiteaikataulu järkevä. Kivistö kasvaa vauhdilla, mutta siellä ei vielä ole riittävästi ostovoimaa, joka yksinään takaisi tulevan kauppakeskuksen menestyksen. Rahoittajaehdokkaita onkin askarruttanut, kerääkö kauppakeskus lähivuosina tarpeeksi asiakkaita Kivistön ulkopuolelta.

– Pelissä ovat isot investointirahat, joten huolen ymmärtää, Tuomainen sanoo tarkentamatta, millaista investointisummaa hankkeeseen tarvitaan.

Kauppakeskusten menestysedellytykset ovat olleet viime aikoina esillä muutenkin. Suomen kauppakeskusyhdistyksen tuoreen barometrin mukaan moni alan toimija arvioi, ettei kuluttajien rahaa riitä kaikille pääkaupunkiseudun keskuksille.

Tuomainen uskoo kuitenkin, että Kivistön tapauksessa asiakaskuntaa piisaa, koska kyseessä ei ole tyypillinen kauppakeskus.

– Se on kaupunkikeskus, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien luona ja tarjoaa monipuolisia palveluja.

Tuomainen ei näe ilmassa uhkaavia merkkejä. Yli puolet tulevista liiketiloista on jo vuokrattu. Nimiä julkistetaan, kun investointipäätös on tehty.

– Emme ole ajatelleet sitä, että hanke voisi kaatua. Enemmän kyse on siitä, mikä on hankkeen oikea ajoitus. Uskon kuitenkin, että alkuperäinen tavoiteaikataulu pitää.

Hankkeen kehittäjät Skanska ja NCC ovat keskustelleet kauppakeskuksesta useiden ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajien sekä Vantaan apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän kanssa.

Penttilä on kertonut pitävänsä hanketta Kivistön, Vantaan ja seudullisen kehittymisen kannalta "erittäin merkittävänä".

Penttilän mukaan Skanskan ja NCC:n on tehtävä aloituspäätös vuodenvaihteessa, jos kauppakeskuksen halutaan valmistuvan joulumyyntiin 2020.

– Kaupunki on omilla toimillaan pyrkinyt vauhdittamaan heidän päätöstään. Parhaillaan rakennamme alueen kunnallistekniikkaa, Penttilä kertoo.

Myöskään kaupunki ei ole halunnut miettiätoistaiseksi sitä skenaariota, että hanke kuopattaisiin: mitään vaihtoehtoisia tiloja kauppakeskukseen suunnitelluille kaupungin toiminnoille ei ole pohdittu.

– Tässä vaiheessa teemme töitä ensisijaisesti kauppakeskuksen toteuttamiseksi, Penttilä korostaa.