Mielipide: Ihmiskokeita "käyttökuntoisessa" Vantaankosken koulussa – "Oireilu on vain pahentunut"

Vantaankosken koulussa opiskellaan todennäköisesti viimeistä lukuvuotta. Marika Lumme

toimitus

Rahaa ei riitä uuteen kouluun ajoissa, eikä väistötiloihin uuden koulun rakentamista odotellessa. Purkukuntoisen rakennuksen remontointiin rahaa sen sijaan riittää, kirjoittajat ihmettelevät.

Kuten Vantaan Sanomien viikonvaihteen 6.–7. lokakuuta lehdessä kirjoitettiin, lapset ja myös opettajat oireilevat pahasti Vantaankosken koulussa.

Oireilua on ollut jo vuosia ja koulua on korjattu moneen eri otteeseen. Viime kesänä koulusta löytyi vuotava putki, joka oli aiheuttanut pahat kosteusvauriot alaopettajanhuoneeseen. Vuoto korjattiin ja osa koulun tiloista suljettiin teippaamalla ovet kiinni.

Nyt koulu on kuulemma jälleen käyttökuntoinen, siitä huolimatta, että oireilu koulussa on vain pahentunut. Hengenahdistusta, päänsärkyä, jatkuvia ylähengitystieinfektioita, allergista nuhaa, silmien kutinaa. Sanomattakin selvää, että oireilu loppuu aina lomien ajaksi.

Vantaan ympäristökeskuksen Kari Grönberg lähetti pyydettäessä dokumentit koulun sisäilmatutkimuksista. Niitä lukiessa aukeni varsin karu totuus koulun tilanteesta.

Tiloissa on vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan havaittu terveyshaitta. Tilakeskus on saanut korjauskehotuksen ja kehotuksen tehdä sisäilmamittaukset sekä raportoida niiden tulokset kevääseen 2017 mennessä.

Leena Stenlund tilakeskuksesta ilmoitti, että tutkimuksia ei ole tehty, eikä niitä edes aiota enää tehdä, siitä huolimatta, että tilakeskus on saanut huomautuksen tehdä tutkimukset ennen vuoden 2018 syyslukukautta. Terveysviranomainen antaa koulun tilojen käytön jatkua, vaikka ei ole saanut pyytämiään tutkimuksia.

Koulun Rehtori Kaisa Maliniemi on informoinut, että koulua korjataan jälleen syysloman aikana, jonka jälkeen pitää hetki odottaa ja katsoa auttavatko tehdyt korjaukset.

Sitten voidaankin taas suunnitella uusia korjauksia, jotka arvatenkin toteutetaan joululomalla, ettei koulun arki vain häiriinny korjausten takia. Joululoman jälkeen menee oletettavasti taas hetki, jolloin todetaan oireilun edelleen jatkuvan, silloin voidaan odottaa hiihtolomaa ja hiihtoloman jälkeen pääsiäisen pyhiä ja sittenhän kouluvuosi onkin jo sujuvasti ohi, kun on enää muutama viikko kouluvuotta jäljellä.

Pahasti oireileville lapsille tarjotaan ratkaisuksi koulun vaihtoa.

Näinkö Vantaalla hoidetaan lasten terveyttä ja kulutetaan verorahoja? Rahaa ei riitä uuteen kouluun ajoissa, eikä väistötiloihin uuden koulun rakentamista odotellessa. Purkukuntoisen rakennuksen remontointiin rahaa sen sijaan riittää. Ja mitä ilmeisimmin terveydenhuoltopuolella on yllin kyllin rahaa hoitaa huonosta sisäilmasta sairastuvien lasten ja aikuisten terveydenhoitokuluja.

Virpi Lindeberg, Arja Nyman ja Sakke Puttonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.