Pienten tiedekokkien kerhossa saa munata – Startup-yritys tähtää ulkomaille

KERHO Helsinkiläinen Olli Freese hyppäsi tekemään sitä, minkä sydämessään tunsi oikeaksi. Syntyi lasten kokkikerhot.

Heurekan Tiederavintolassa puuhastelee läpi syksyn pieniä tiedekokkaajia. Kyseessä ovat uudet koululaisille tarkoitetut kerhot. 11-vuotias Oiva Laine teki oma-aloitteisesti pienen tiedekokeen ja kokeili pysyykö valkuaisvaahto jo kulhossa. Kerhokaverit sekä vetäjät Maija Rantala ja Saana Peltola jännittivät. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Kartanonkoskella asuva Oiva Laine, 11, rävähtää nauruun kun kananmuna räiskähtää hänen kasvoilleen. Hetki sitten Oiva on saanut tehtäväkseen puristaa kananmunaa kämmenessään niin kovalla voimalla kun pystyy. Oiva lähtee kasvopesulle ja kokkikerhon kaverit jäävät puristamaan omia kananmuniaan. Pienet kokkaajat yllättyvät, kuinka vaikeaa raaka muna on saada rikki kämmenessä puristamalla. Lähes kaikille jää ehjä kananmuna käteen.

Käynnissä on Heurekan Tiederavintolassa järjestettävä koululaisten tiedekokkikerho. Pienet kokkaajat ovat hetki sitten essuineen hypänneet tiedekeittiöön.

– Perehdymme raaka-aineisiin tarkemmin, jopa mikroskoopilla. Käytämme ruoan valmistukseen raaka-aineita, joita ei kotikeittiössä tule usein käytettyä, kuten nestetyppeä. Pohdimme myös millaista ruokaa avaruudessa voi syödä ja miksi, kertoo kerhon sisällönsuunnittelija Maiju Tuomisto

Seuraavaksi opetellaan kananmunan valkuaisen ja keltuaisen erottaminen toisistaan. Joku hoksaa, että valkuainen voisi hyvin olla läpinäkyväinen.

– Haittaako, jos epäonnistuu? Oiva pohtii.

Kerhoa vetävät Helsingin yliopiston kasvatustieteen opiskelijat kannustavat. Maija Rantala vakuuttaa, että epäonnistuminen ei haittaa. Saana Peltola lupaa, että jokainen tulee oppimaan erottelun varmasti. Opetteluun kannustaa myös ensimmäisen kerhokerran reseptivihkonen, jonka kannessa lukee "Saa munata". Sisällä on reseptit marenkiin, joita tehdessä läpinäkyväinen muuttuu valkoiseksi valkuaisvaahdoksi. Lapset kisaavat ryhmissä syntyykö valkuaisvaahto nopeammin sähkövatkaimella vai käsin.

Jälkkärit uuniin, ja on pääruoan aika. Sinistä smurffimunakasta, tietenkin. Ollaanhan tiedekokkikerhossa.

Kerhon isä on helsinkiläinen Olli Freese, joka vuosi sitten hyppäsi mainosalalta tekemään minkä sydämessään tunsi oikeaksi. Syntyi startup, Carrot Revolution, josta on toimitusjohtaja Freesen mukaan tarkoitus ponnistaa ulkomaille asti vielä joku päivä. Freese kertoo saaneensa oman innostuksen ruoanlaittoon pienenä poikana kotitalousopettaja äidiltään. Tärkeä avain oppimiseen oli se, että ruokaa sai itse laittaa.

Freesen mukaan yritys haluaa avata lapsille ovet keittiöön modernilla tavalla. Ideana on tuottaa muun muassa lasten käteen sopivia keittiövälineitä, verkkokursseja ja leirejä. Kokkikerhoja on käynnistynyt tänä syksynä myös helsinkiläiskouluissa iltapäivisin. Kerhoja on suunniteltu myös Vantaalle. Freese kertoo esikuvakseen Jamie Oliverin

– Kokkaaminen on harrastus, jossa saa taitoja loppuelämäksi. Ruoanlaitto on kansalaistaito, mutta myös paljon muuta, kuten sosiaalisia kohtaamisia. Koen, että olen pystynyt tuottamaan hyvää oloa ja rakkautta ympärilleni valtavasti juuri ruoan kautta, Freese kertoo.

Tiedettä ja kokkaamista

Koululaisten tiedekokkikerhot ovat Tiedekeskus Heurekassa sijaitsevan Tiederavintolan ja startup-yritys Carrot Revolutionin yhteistyön tulos.

Pilottikerho järjestettiin keväällä. Tänä syksynä Tiederavintolassa pidetään kaksi viiden kerhokerran kokonaisuutta, joihin kaikkiin mahtuu vielä mukaan.

Kerhot ovat tarkoitettu 2.–6. luokkalaisille.

Kerhoissa harjoitellaan ruoanvalmistuksen perustaitoja ja ihmetellään ruoanvalmistuksen ilmiöitä.

Kerhot on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Sisältöjen suunnittelijoina on kaksi Helsingin yliopiston tutkijaa: koulukerhoissa kotitalousopettaja, ruokatoimittaja ja lasten ruokatottumuksista väitöskirjaa tekevä Kaisa Torkkeli ja kotitalous- ja kemianopettaja Maiju Tuomisto, joka on myös väitellyt kemiasta.

Lisätietoja www.heureka.fi/tiederavintolan-kokkauskerhot ja www.carrotrevolution.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
  2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
  3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
  4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
  5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
  6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
  7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
  8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
  9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
  10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
  11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
  12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
  13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
  15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
  2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
  3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
  4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
  6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
  8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
  9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
  10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
  11. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
  12. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
  13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
  14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
  15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.