Lisää tukea, kielikoulutusta ja yhteisöllisyyttä – Vantaa koettaa poistaa viiden suuren, maahanmuuttajavaltaisen alueen ongelmia

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että kaupungin tutkimusyksikkö tutkii parannustoimien tehoa vuosittain. Kolmevuotisen ohjelman päätteeksi katsotaan, miten kohdealueiden kehittämistä on järkevää jatkaa. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Jos kaupunginvaltuusto sinetöi kaupunginjohtaja Ritva Viljasen toimenpidepaketin budjettikäsittelyssään, Vantaan alueelliseen eriytymiseen puututaan ennennäkemättömän järeästi.

Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma tuo parannustoimia viidelle "suurelle maahanmuuttajavaltaiselle ongelma-alueelle" kuudella miljoonalla eurolla 2019–21. Tukipaketti auttaa varsinkin vaikeuksissa olevia maahanmuuttajia ja nuoria, mutta muitakin halutaan tukea

Viljanen kertoo, että kohdealueiden kouluihin, päiväkoteihin ja nuorisotyöhön hankitaan heti ensi vuonna "lisää käsiä". Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että erityisnuorisotyöntekijöitä rekrytoidaan yläkouluille ja Variaan ja maahanmuuttajalapsille järjestetään musiikkileikkikouluja.

Toinen iso kokonaisuus on harrastusmahdollisuuksien parantaminen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

– Useammat ihmiset pitää saada harrastamaan ja mukaan toimintaan. On avattava edullisia ja ilmaisia harrastustiloja. Samalla perustamme yhteisöllisiä asukastiloja.

Kotoutuspalveluja tehostetaan etenkin kielikoulutusta lisäämällä. Alueille palkataan suomen opettajia ja pedagogeja. Tarkoitus on saada maahanmuuttajat puhumaan sujuvampaa suomea.

– Puutteellinen kielitaito nousee vahvasti esille, kun puhutaan, mikseivät maahanmuuttajat työllisty, Viljanen alleviivaa.

Sosiaali- ja terveyspuolella korostetaan etsivää, jalkautuvaa sosiaalityötä.

– Tavoitteena on löytää myös iäkkäitä maahanmuuttajia, jotka ovat jääneet palvelujen ja kotoutuksen ulkopuolelle.

Myös perhetyöhön ja nuorten mielenterveyspalveluihin satsataan aiempaa enemmän.

Viljanen nostaa esiin myös kaupunginosien viihtyisyyden kohentamisen.

– Tehostamme alueiden kunnossapitoa. Palkkaamme niille asukasyhteistyön koordinaattorit, jotka ratkovat asukkaiden kanssa viihtyisyyteen liittyviä ongelmia. Toteutamme koordinaattorin ehdotuksia.

Osana tätä suunnitelmaa asuinalueille rekrytoidaan katutaiteilijat.

Ohjelman määrärahoista on tarkoitus käyttää vuosittain kaksi miljoonaa euroa.

Alueille palkattavien uusien työntekijöiden tarkka määrä ei ole vielä tiedossa, mutta puhutaan muutamista per toimiala. Esimerkiksi sivistystoimen osuudesta iso osa uppoaa palkkoihin.

Sivistystoimen osuus vuotuisista aluerahoista on 780 000, maankäytön 780 000, asukaspalveluiden 390 000 ja yhteisten kulujen 50 000 euroa.

Sosiaali- ja terveystoimi ei saa erillisrahaa, mutta sen kehysrahoitus kasvaa ylipäätään 1,3 prosenttia.

Viljasen mukaan kohdealueita ei julkisesti nimetä, "koska se heikentää asukkaiden tilannetta ja alueen imagoa". Laatusanoista maahanmuuttajavaltainen ja suuri voi kuitenkin päätellä jo paljon.

– Tavoitteena on saada alikehityksen kierteessä olevat kaupunginosat yhdenvertaiseen asemaan muiden Vantaan alueiden kanssa, Viljanen linjaa.

Kohdealueilla matalasti koulutettujen, työttömien, sairaiden, vähävaraisten ja vieraskielisten väestönosuudet ovat muita alueita suuremmat.

Pyrkimyksenä on, että alueiden viihtyisyys ja turvallisuus paranee, yhä useampi voi harrastaa ja olla tekemisissä toisten ihmisten kanssa, väkivalta ja kiusaaminen vähenevät, ja syrjäytymisriskit pienenevät.

Toimenpiteiden vaikuttavuutta aiotaan mitata vuosittain. Ohjelmalle asetetaan johtoryhmä, jolle alueiden koordinaattorit raportoivat.

– Kaupungin tutkimusyksikkö suunnittelee nyt, miten tutkimme tuloksia. Voi olla, että teetämme arviointeja myös ulkopuolisilla, mutta päävastuu niistä on kaupungilla, Viljanen selvittää.

– Teemme jo ohjelman aikana tarkentavia linjauksia ja muutoksia toimenpiteisiin, jos tälle tulee tarvetta, Viljanen toteaa.

Ohjelma pähkinänkuoressa

Kaupunginosien hyvinvointierot ovat kasvaneet Vantaalla pitkälti vaikean työttömyyskehityksen tuloksena. Kaupunki pyrkii nyt tasoittamaan eroja kohdistamalla toimia viidelle ongelma-alueelle.

Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelmassa painotuksena on maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Pääpyrkimyksenä on, että maahanmuuttajien kotoutusta nopeutetaan ja peruskoulun jälkeen ajelehtiva nuoriso saadaan tehokkaammin opiskelu- ja työpaikkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.