Yli 450 suomalaista jonottaa elintärkeään leikkaukseen – riittämättömäksi arvosteltu laki voi viedä hengen

Suomessa on tammi-kesäkuun aikana ilmoitettu lähes 5 000 potilasvahingosta. Määrä on lähes 700 ilmoitusta enemmän kuin edellisvuonna. Kuva ei liity tapaukseen.  ESM arkisto

Jari Pietiläinen

Siirrettävistä elimistä on Suomessa jatkuva pula. Esimerkiksi munuaisensiirtoleikkaukseen jonottaa tällä hetkellä runsaat 450 suomalaista.

Viime vuonna uuden munuaisen sai 240 ihmistä, eivätkä kaikki ehdi saada uutta elintä ajoissa, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Elinsiirtojen määrää rajoittaa jatkuva pula siirtoon soveltuvista elimistä.

Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen tulisi voida luovuttaa munuaisensa, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselystä. Sote-uudistuksen jalkoihin jäänyt kudoslakimuutos antaisi myös serkulle tai hyvälle ystävälle mahdollisuuden auttaa läheistään.

Terve, täysi-ikäinen ihminen voi nykyisin luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Suomen laki kuitenkin antaa käytännössä vain vanhemman tai sisaruksen sekä samassa osoitteessa asuvan puolison toimia luovuttajana.

Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit ja erikoislääkäri kansanedustaja Sari Tanus (kd.) ovat vaatineet lain muutosta niin, että munuaisen voisi luovuttaa myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä.

Liiton teettämässä gallupkyselyssä runsaat 80 prosenttia suomalaisista kannattaa lain muutosta. Vain kaksi suomalaista sadasta vastusti sitä, mutta joka kuudes oli vailla mielipidettä.

Kantar TNS toteutti tutkimuksen syyskuussa. Liiton vuotta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä 87 prosenttia olisi myös valmis tositilanteessa auttamaan läheistään luovuttamalla munuaisensa.

Tanus teki lakialoitteen kudoslain muutoksesta jo kesällä 2016. Aloitteen allekirjoitti 116 kansanedustajaa. Tämän vuoden alussa hallitus antoi esityksen uudesta kudoslaista eduskunnalle. Lain piti tulla voimaan elokuun alusta, mutta sen käsittely on jäänyt sote-uudistuksen jalkoihin.

– Laki ei saa olla esteenä parhaalle hoidolle, mikä tässä tapauksessa vielä säästää yhteiskunnan verovaroja. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen kaikkea muuta, Tanus korostaa.

– Monet odottavat kiihkeästi munuaisen luovuttajaa. Osalla sopiva luovuttaja on jo tiedossa, kunhan vain lakimuutos mahdollistaisi luovutuksen, Tanus sanoo.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 8.10.–13.10.2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 4. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 5. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 8. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 9. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 10. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 11. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 12. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 13. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 14. Hänninen 12.8.
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.