Karu ilmiö korostuu nyt kouluissa – sekä kiusaajat että uhrit yhä useammin huono-osaisista perheistä

Kuvituskuva. Arkisto

Mikko Välimaa

Perheiden huono-osaisuus on entistä selvimmin yhteydessä lasten tekemään ja kokemaan koulukiusaamiseen, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Niin sanotut sosioekonomiset erot osallisuudessa koulukiusaamiseen ovat kasvaneet vuodesta 2000 vuoteen 2015.

Ilmiöön kuuluu, että lapsen riski joutua kiusatuksi tai toimia itse kiusaajana on suurempi, jos hänen vanhemmillaan on vain vähän koulutusta. Riskiä lisää myös perheen työttömyys tai vanhemman yksinhuoltajuus.

Tiedot käyvät ilmi Child Abuse & Neglect -lehdessä julkaistusta nuorisopsykiatrian tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan kiusatuilla ja kiusaajilla on myös enemmän mielenterveyden häiriöitä sekä psykososiaalisia ongelmia kuin niillä, jotka eivät ole osallisia kiusaamiseen. Sosioekonomiset erot voivat altistaa häiriöille.

Tutkijoiden mukaan sosioekonomiset erot lasten ja nuorten välillä ovat moninkertaistuneet.

– Syynä voi olla, että yhteiskunnan yksilökeskeisyyden korostumisen myötä asenteet huono-osaisempia kohtaan ovat koventuneet. Nuoret, joilla ei ole ikätoveriensa arvostamia statussymboleja, kuten kalliita puhelimia tai merkkivaatteita, voivat joutua aiempaa helpommin kiusatuiksi, sanoo tutkija Noora Knaappilatiedotteessa.

– Samoin toisten kiusaaminen saattaa ilmentää asenneilmapiirin kovenemisesta johtuvaa pahoinvointia. Sosioekonomisten erojen kasvu on huolestuttavaa, sillä ne lisäävät sekä inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnan kustannuksia, hän lisää.

Knaappila kuuluu Tampereen yliopistollisen keskussairaalan Taysin tutkimusryhmään, jota johtaa nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja ja professori Riittakerttu Kaltiala-Heino

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.