Mielipide: Vantaa tarvitsisi nykyaikaisen ja tehokkaan sairaalan

Nopea väestönkasvu pitäisi huomioida ja rakentaa Vantaalle uusi sairaala, kirjoittaja ehdottaa. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

toimitus

Meilahti ja Peijas alkavat käydä tiensä päähän, eivätkä kykene vastaamaan alati kasvavaa erikoissairaanhoidon ja kirurgisten palveluiden tarjontaan, kirjoittaja toteaa.

Nykytiedon mukaan matka Vantaalta Meilahden sairaalaan tai Iho ja allergia -sairaalaan saattaa kestää autolla ruuhka-aikoina tunnin, pahimmillaan puolitoista tuntia, ja julkisilla kulkuvälineillä vähintään saman verran.

Parkkipaikan löytäminen on haastavaa niin sairaanhoidon ammattilaisille kuin potilaillekin.

Tulevaisuutta silmällä pitäen tulisi huomioida nopea väestönkasvu. HSL:n arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä noin puolella miljoonalla asukkaalla pääkaupunkiseudun alueella.

Tämä tulee erityisesti lisäämään erikoissairaanhoidon tarpeita ja liikenteen kasvua.

Meidän tulee huomioida maakunta- ja sote-uudistuksessa myös mahdollisen uuden nykyaikaisen erikoissairaalan rakentaminen hyvien kulkuyhteyksien päähän esimerkiksi Hämeenlinnanväylän ja kehäradan tuntumaan.

Tällöin potilas- ja elinsiirtokuljetukset olisi myös mahdollista hoitaa nopeasti Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Peijakseen matkaa kehäkolmoselta on noin 5,2 kilometriä ja Lahdentieltä 3,3 kilometriä.

Meilahti ja Peijas alkavat käydä tiensä päähän, eivätkä kykene vastaamaan alati kasvavaa erikoissairaanhoidon ja kirurgisten palveluiden tarjontaa. Siten uudelle HUS:n sairaalalle tulisi tehdä alustava tontti- ja kaavavaraus Petaksen, Hämeenlinnanväylän ja kehäradan tuntumaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

Petaksen rautatieasemaa on suunniteltu, mutta se ei kuulunut kehäradan ensimmäiseen rakennusvaiheeseen. Asemalle on kuitenkin varaus kaavassa.

Sairaalaan kulkeminen liityntäpysäköntialueilta voitaisiin toteuttaa esteettömästi automaattibusseilla suoraan sairaalan ovelle.

Tästä hyötyisivät myös koko Uudenmaan kuntien ja kaupunkien asukkaat hyvien kulkuyhteyksien mahdollistamana, niin kehäradalta kuin Hämeenlinnanväyliltä.

Jarno Eskelinen, kaupunginvaltuutettu (sd.), teknisen lautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.