Mielipide: Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet tulee turvata

On tärkeää, että jokainen lapsi voi harrastaa perheen varallisuudesta tai muista tekijöistä riippumatta, kirjoittajat toteavat. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Toivomme, että Vantaalla jokaiselle lapselle ja nuorelle turvataan mahdollisuus mielekkääseen harrastustoimintaan terveissä tiloissa, kirjoittajat toteavat.

Kouluikäiset lapset ja nuoret elävät huimaa kehityksen ja oppimisen aikaa. Oppimisen ja osaamisen kautta saadaan onnistumisen kokemuksia. Ne puolestaan lisäävät omanarvontunnetta.

Koulun lisäksi lapsilla ja nuorilla on hyvä olla muitakin toimintaympäristöjä. On tärkeää kuulua saman ikäisten yhteisöön. Kouluikään kuuluu sosiaalisten taitojen oppiminen. Se kehittyy parhaiten, kun lapsi toimii yhdessä muiden lasten kanssa. Mitä isommiksi kasvetaan sen syvemmiksi ja tärkeämmiksi kaverisuhteet muodostuvat.

Harrastukset mahdollistavat joukkoon kuulumisen kokemuksen ja kaverisuhteiden syntymisen. Niissä yhdistyvät monien taitojen kehittyminen, omien vahvuuksien löytyminen, suhde turvallisiin aikuisiin sekä vapaa-ajan mielekäs käyttö. Harrastukset vaikuttavat kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin ja ehkäisevät tehokkaasti syrjäytymistä sekä sen lieveilmiöitä.

Poliittisessa keskustelussa on tuotu esiin harrastustakuu, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yksi mielekäs harrastus. Kodin merkitys lasten harrastuneisuudelle on kiistaton. Vanhempien esimerkin ja kannustuksen lisäksi monissa harrastuksissa tarvitaan vanhempien taloudellista ja ajallista panostusta. Tärkeää on, että jokainen lapsi voi harrastaa perheen varallisuudesta tai muista tekijöistä riippumatta.

Vantaalla toteutetaankin paljon erilaista harrastustoimintaa. Kaupungin lisäksi harrastustoimintaa tarjoavat järjestöt, seurat ja yhdistykset. Muun muassa Icehearts ry toteuttaa ansiokkaasti ja ennaltaehkäisevästi toimintaa, jossa syrjäytymisriskissä olevalle lapselle tarjotaan mahdollisuus harrastaa, kuulua joukkoon, luoda pitkäkestoisia vertaissuhteita ja myös vuosien mittainen turvallinen aikuissuhde.

Kaupunki voi tukea harrastustoimintaa tarjoamalla tiloja yhä enemmän järjestäjien käyttöön. Koulurakennusten ja toivottavasti enenevässä määrin myös päiväkotirakennusten roolia kaupunginosan tai alueen toimintakeskuksena on syytä kehittää ja edistää.

Nämä tilat, siinä missä uimahallit ja kirjastotkin, ovat kaupungin asukkaiden käyttöön tarkoitettuja. Niitä ei kannata iltaisin tai viikonloppuihin pitää tyhjinä. Onkin ilahduttavaa, että jo tilojen rakennusvaiheessa huomioidaan tilojen yhteiskäyttö rakentamalla esimerkiksi tarpeeksi suuria liikuntahalleja tai kirjastoja koulujen yhteyteen.

Samalla on tärkeää huolehtia tilojen terveellisyydestä. Rakennusten monipuolisen käytön lisäksi laadukas ja valvottu rakentaminen sekä rakennusten huolellinen ylläpito säännöllisine tarkastuksineen ja huoltoineen, ilmastoinnin täysaikaisuus ja sitä kautta kaupunkilaisten yhteisten tilojen terveellisyys on kaupunkilaisten yhteinen etu. Se on kaupungille sekä kustannustehokasta että ongelmia ennaltaehkäisevää. Toivomme, että Vantaalla jokaiselle lapselle ja nuorelle turvataan mahdollisuus mielekkääseen harrastustoimintaan terveissä tiloissa. Se on investointia tulevaisuuteen.

Lasten ja nuorten valtuutetut

Siri Ahokas (kok.)

Maija Rautavaara (vihr.)

Tanja Vahvelainen (ps.)

Stefan Åstrand (rkp.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut