Näyttelijä Tatu Mönttinen tekee telemarkin Matti Nykäsen mielenmaisemaan – "Haluan katsoa ihmiseen julkisuuskuvan takana"

TEATTERI Monologiesitys keskittyy legendaarisen mäkikotkan uranjälkeiseen elämään.

Näyttelijä Tatu Mönttinen on seurannut ja tutkinut viime ajat tiiviisti mäkilegenda Matti Nykäsen elämää, puheita ja ajatusmaailmaa. – Livelaulajana en ole Nykästä vielä nähnyt, mutta aion paikata puutteen vielä ennen monologinäytelmäni ensi-iltaa. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Näyttelijä Tatu Mönttinen sai hiljattain valmiiksi markkinointivideon valmisteilla olevasta monologinäytelmästään. Sitä varten hän istui viime helmikuussa mäkihyppytamineissa lähtöpuomilla Matti Nykäsen nimeä kantavan suurmäen laella Jyväskylän Laajavuoressa.

– Ihan huikea kokemus. Pelotti vain aivan hirveästi, kun katsoi alas.

Muuten Mönttistä ei ole pelottanut asettua Nykäsen monoihin. Sen hän tekee Mattina, jona mäkikotka on elämäänsä elellyt urheilu-uran jälkeen.

– Monologi tosin alkaa vuoden 1982 MM-kisoista ja Holmenkollenin sumuisesta mäestä, josta Nykänen 18-vuotiaana ponnahti voittoon ja maailman tietoisuuteen. Mutta nyt Matti katoaa sumuun ja hyppää sieltä sitten lavalle tähän monologiin, Mönttinen selvittää.

Esitys on tekijänsä mukaan täyttä Nykästä.

– Kaikki mitä monologissa puhutaan, on 90-prosenttisesti hänen itsensä jossain sanomaa, Mönttinen vakuuttaa.

– Olen litteroinut käsikirjoitukseen tekstiä tv-haastatteluista ja Youtube-videoista sekä käsitellyt kirjoista ja lehtijutuista Matin samoin kuin hänen läheistensä kertomia asioita. Itse olen sitten päättänyt, mitkä repliikit sopivat mihinkin aihepiiriin.

Puolitoistatuntisessa monologissa ei mainita ketään muita henkilöitä nimellä. Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen vastaavat ääninäyttelijöinä Nykäsen elämässä vaikuttaneista ihmisistä vaimosta toimittajiin ja strippiklubin johtajaan.

– Hahmot pidetään yleisellä tasolla, koska en halua loukata näytelmällä ketään. Yleisö toki saattaa vetää yhtäläisyyksiä jostain tapahtumasta johonkin tiettyyn henkilöön, Mönttinen arvelee.

Kunnioittava asenne koskee myös pääkohdetta, jonka ottamista aiheeksi näyttelijä empi pitkään sen jälkeen, kun eräs ystävä sitä hänelle ehdotti.

– Tuntui, että kaikkihan on jo tästä välillä tragikoomisenakin näyttäytyvästä hahmosta kerrottu ja näytetty.

Mitä enemmän Mönttinen tutki Nykäseen liittyviä materiaaleja, sitä vahvemmaksi hänessä kasvoi halu katsoa vilpittömästi julkisuuskuvan taakse. Hän otti tavoitteekseen itsetarkoituksellisesta komiikasta pyyhityn lähestymistavan ja taiteellisesti korkeatasoisen esityksen, jossa ei pyritä naureskelemaan kohteelle.

– Sellaisen, jossa nähtäisiin Matti ihmisenä ja annettaisiin hänen itsensä kertoa, miltä asiat hänestä ovat tuntuneet.

Mönttinen yritti saada Nykäsen itsensä mukaan esityksen loppuun. Toive ei toteutunut.

– Harmittaa toki vähän, koska olisin halunnut antaa hänelle itselleen viimeisen sanan.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun -monologinäytelmän ensi-ilta Korjaamolla (Töölönkatu 51) to 22.11. klo 19. Kaikkiaan 8 esitystä, viimeinen 21.12. Liput: Tiketti.

Tatu Mönttinen

38-vuotias, valmistunut Teatterikorkeakoulusta 2008.

Asuu Itä-Hakkilassa, avoliitossa, 2 lasta.

Harrastaa jalkapalloa ja veneilyä.

Freelancer vuodesta 2014. Aiemmin teatterikiinnityksiä Oulussa, Kouvolassa ja Lahdessa.

Viimeisimpiä töitä mm.: Papin Perhe (Teatteri Avoimet ovet, 2018), Janne Katajan Riihimäki (Riihimäen teatteri, 2017). Esiintynyt tv-sarjoissa (mm. Sorjonen, Roba, Syke) ja elokuvassa Havukka-ahon ajattelija (2009) sekä pääroolissa tv-elokuvassa Mennyt heinäkuu (1999). Tehnyt myös useita ääninäyttelijän rooleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yhdessä viikonlopussa 19 000 euroa
 7. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 8. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 9. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 10. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 11. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 12. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 15. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 2. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 3. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 4. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 9. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 10. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.