Länsimäen koulun oppilaiden unelmaluokassa olisi suihkulähde ja riippumattoja – tämä toteutui

KOULU Länsimäen koulun oppilaat pääsivät toteuttamaan kolme luokkatilaa.

Rudaina Hyder ja Lada Vesa olivat mukana suunnittelemassa Länsimäen kouluun kirjastoa. Tytöt ovat tyytyväisiä uuteen tilaan, vaikka esimerkiksi suihkulähde jäi saamatta. Marika Lumme

Marika Lumme

Länsimäen koulussa on tänä syksynä päästy nauttimaan uusista oppimistiloista, joita oppilaat olivat vahvasti toteuttamassa viime lukuvuoden aikana. Kaksi Unelmien luokkahuone -hankkeen tilaa syntyi auloihin. Niihin saatu hankerahoitus oli 20 000 euroa.

Kolmas tila on kirjasto, joka loihdittiin Lukuklaani-kilpailun stipendillä entiseen atk-luokkaan. Stipendin suuruus oli 5 000 euroa.

– Suunnittelimme, että aulaan rakennetaan kirjastolle oma huone. Sitten ymmärsimme, että ei meillä ole varaa siihen, kertoo neljäsluokkalainen Rudaina Hyder

Kirjastoa oli suunnittelemassa 5. luokkalainen Lada Vesa, joka kertoo uuden tilan näyttävän todella kivalta, vaikka ihan kaikkia toiveita ei voitu huomioida. Länsimäen koulun apulaisrehtori Timo Koskisen mukaan lopulliset valinnat tekivät opettaja ja oppilaat yhdessä.

– Suunnittelimme kirjastoon siltaa ja telttaa, jossa voi lukea. Lattia olisi kokonaan maalattu ja siinä olisi lumpeenlehtiä. Suihkulähteestä tulisi vettä, tytöt kertovat.

Nyt kirjastossa on vihreitä säkkituoleja, erilaisia istuinpalleja, sohva, keikkuvia jakkaroita ja värikäs oppilaiden itse maalaama viidakkomaalaus. Ja Playstation nelonen.

9. luokkalaiset Lotta Koskinen ja Juho-Matti Vaittinen olivat mukana suunnittelemassa aulatiloja.

– Aluksi mietittiin, että 20 000 euroa on tosi paljon rahaa ja että sillä saa ihan kaikkea, Vaittinen kertoo.

– Suunniteltiin riippumattoja, säkkituoleja, Playstation nelosta ja vaikka mitä, Koskinen sanoo.

Nuoret kertovat pian hoksanneensa kalustehankintojen hinnan ja kaikki ylimääräinen jätettiin pois. Toisessa aulassa näkyy lattiassa vielä muistot lokerikoista, jotka siirrettiin pois sohvien tieltä. Toinen aula sai istuinryhmän, joka muokkaantuu äänieristetyksi tilaksi tai pitkäksi sohvarivistöksi.

Uudenlaisten oppimisympäristöjen luominen vanhaan koulurakennukseen ei ole rehtori Pirita Hellbergin mukaan helppoa, mutta mahdollista. Uusia oppimistiloja tehdään, jotta saadaan viihtyvyyttä ja voidaan toteuttaa uutta opetussuunnitelmaa mahdollisimman ketterästi. Perinteinen luokkahuonerivistö mahdollistaa tämän huonosti.

– Mutta sovellamme. Osa on luokassa, osa aulan uudella sohvalla ja osa kirjastossa. Jotta tilat toimivat, se vaatii ennen kaikkea luottamusta oppilaiden ja opettajan välillä, Hellberg sanoo.

Rehtori näkee tilojen kunnostamisen ja oppilaiden kuulemisen niitä suunniteltaessa tärkeänä.

– Tilat vaikuttavat kouluviihtyvyyteen. Kun oppilaat kokevat talon omakseen, he viihtyvät täällä. Uskon, että uusien oppilaiden on mukava tulla kun tilat ovat viihtyisät.

Mistä rahat?

Kouluissa oppimisympäristöjä muutetaan osittain hankerahoituksella. Liikkuvan koulun aktiiviset oppimisympäristöt -hankkeen turvin uudet oppimisympäristöt sai viime lukuvuoden aikana Länsimäen koulun lisäksi Helsinge skola, Jokiniemi, Lehtikuusi, Sotunki, Mikkola, Peltola ja Hämeenkylä. Osaan uudistus tehtiin ulkotilaan.

Vantaan tavoitteena on, että laajoissa peruskorjaukseen tai uudisrakentamiseen liittyvissä kohteissa lapsia osallistetaan muun muassa ideointivaiheessa. Uudiskohteista Rajatorpan koulu on yksi parhaillaan käynnissä olevista rakennuskohteista, joissa oppilaat ovat esimerkiksi valokuvaamalla kertoneet mitä asioita he haluavat uuteen kouluun.

Vuosittain 2–3 vantaalaiskoulussa toteutetaan uudisrakennusta tai peruskorjausta, jossa on kuultu oppilaiden toiveita.

Koulujen peruskorjaukset ja uudisrakentaminen, jotka kaupunki näkee oppimisympäristöjen muuttamisena, maksavat vuosittain 10–40 miljoonaa.

Oppimisympäristöjen kalustehankintoihin Vantaa varaa vuositasolla noin 2 miljoonaa euroa.

Koulujen ulkotilojen uudistukseen varataan vuosittain noin puolimiljoonaa euroa.

Lisäksi koulut suunnittelevat ja toteuttavat itse pienempiä muutostöitä omana toimintana ja omasta budjetistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 3. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.