Mielipide: Miksei Vantaan koulujen kasvisruoissa käytetä enemmän kotimaisia kasviksia? – "Ei voi olla pelkkä kustannuskysymys"

Kirjoittaja uskoo, että suurin osa vanhemmista haluaisi kouluruokaan satsattavan enemmän rahaa kuin nyt, jos siten ruokaa voitaisiin valmistaa useammin kotimaisista kasviksista ulkomailta rahdattujen ainesten sijaan. Maija-Liisa Nyman

toimitus

Miksi quornin ja soijan tilalla ei käytetä hyviä kotimaisia kasviksia, kirjoittaja kysyy.

Vantaan Sanomien verkkosivujen puheenaiheessa ”Mikä mättää Vantaan kouluruoassa? – Joka toinen oppilas jättää kouluaterian väliin” puututtiin tärkeään ongelmaan.

Olen kouluruokafani ja syönyt vantaalaisia koululounaita vuodesta 1963 tähän päivään asti ensin oppilaana, sitten opettajana. Kirjoitan myös kouluruokablogia, schoolmeal.blogspot.com, jossa käsittelen myönteisesti suomalaista maksutonta koululounaskulttuuria.

Nyt joka toinen yläkoululainen ei syö ateriaansa, mikä vanhemmille voi yllätys, koulun ammattilaisille ei. Alakoulussa lapset syövät paremmin, mutta yllättävän moni lapsi laittaa lautaselleen miniannoksen, osa kippaa syömättä jääneet ruokansa jäteastiaan.

Lukiolaisista moni oppilas menee syömään kebapia, kun koululounaassa killuu epämääräisiä quornin palasia. En jaksa ymmärtää, miksi lasten suosikkiruoka pasta bolognese usein korvataan soija bolognesella.

Vantaa sijoittaa kouluruoan ruoka-aineisiin 0,69 euroa, summa on Suomen vähäisin. Vaikka usein miten kouluemännät pystyvät loihtimaan hyviä koululounaita oppilaille, ruoka ei aina kaikille maistu.

Kouluruoan primääritarkoituksen pitäisi olla lasten ravintotarpeen tyydyttäminen niin, että he jaksavat keskittyä opiskeluun. Koululounaan pitäisi kattaa kolmannes lapsen päivän energiatarpeesta.

Miksi quornin ja soijan tilalla ei käytetä hyviä kotimaisia kasviksia?

Perinteisten kasvisten lisäksi tarjolla on uusia suomalaisia tuotteita kuten härkäpapu tai nyhtökaura. Ruoka-aineitakin voidaan kilpailuttaa hinnan lisäksi myös laadulla.

Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin vaihtoehtoina on kaksi kasvisruokaa. Kotimaisten kasvisten käyttö ei voi olla pelkkä kustannuskysymys. Olen aivan varma siitä, että suurin osa vantaalaisista vanhemmista haluaa, että kouluruoan aineksiin voidaan sijoittaa hieman enemmän rahaa kuin 0,69 euroa per päivä. Silloin meille ei tarvitse rahdata soijaa Amerikasta tai quornia Iso-Britanniasta.

Kai-Ari Lundell, luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu (ps.)

Aiheeseen liittyvää

  1. Mikä mättää Vantaan kouluruoassa? – Joka toinen oppilas jättää nyt kouluaterian väliin
    28.9.2018 9:52

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut