Bändimiehestä tuli myös trubaduuri – "Soitan vaikka vessassa"

Tikkurilassa musiikki-iltoja isännöivä Petsku Lemström on asunut Länsi-Vantaalla suurimman osan elämästään. – Ensimmäinen oma asunto oli kuitenkin aikoinaan Hakunilassa, hän kertoo. Nyt laulaja-lauluntekijä-kitaristia nähdään säännöllisesti myös Tikkurilassa, jossa hän isännöi It’s Alive -klubi-iltojaan joka keskiviikko. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Länsivantaalainen John-Peter ”Petsku” Lemström tunnetaan erilaisista musiikkikokoonpanoista, muun muassa Uncle John Triostaan sekä Uncle John Bandista ja Luxury Linerista.

Kantrihenkiselle honky tonkille ja hilly billylle jo varhain sydämensä menettänyt Lemström on viime vuosina ryhtynyt myös isännöimään pääkaupunkiseudulla It’s Alive klubi-iltoja, joissa kuullaan rentoa, ihmisläheistä ja juurevaa musiikkia yhdistelmällä kitara, basso ja rummut. Tuorein aluevaltaus on Tikkurila ja ravintola Zilla. Siellä Lemström kumppaneineen tunnelmoi nyt viikoittain.

Kaiken rinnalla laulaja-kitaristi on kuitenkin kaivanut itsestään esiin myös trubaduurin. Lopputulos on saanut hänet itsensäkin hämmästymään.

– Olen edelleen henkeen ja vereen bändin soittaja, mutta olen alkanut nauttia trubaduurina esiintymisestä yhä enemmän sen jälkeen, kun opin siihen sopivan ilmaisutavan. Alkuun trubahomma tuntui vähän traumaattiselta, kun yksin olin aiemmin esiintynyt painajaismaisesti lähinnä vain joissain omissa sukujuhlissa, Lemström virnistää.

Nyt trubaduuriuden osuus keikkatöistä on kasvanut jo noin puoleen. Eikä kokemuksesta klubi-illoillekaan haittaa ole, sillä myös niissä Lemström pitää tärkeänä vuorovaikutusta yleisön kanssa.

– Haluan pitää tunnelman sellaisena, että istun samalla korkeudella ystävieni kanssa, juttelen ja soitamme rootsmusaa improvisoivalla tyylillämme.

Tiistaisin Lemström isännöi klubi-iltoja Bar Loosisterissa Kalliossa. Tuttu näky mies on lähellä kotikulmiaankin, Myyrmäessä keikkaa on soolona niin Toppari- kuin Wanda’s -ravintolassa j vaihtelevin kokoonpanoin Rajatorpan Pub Kärryssä.

 Esitän sellaista aikaisempien ikäluokkien muistojukeboxissa pyörähtelevää kamaa."

Trubaduurina Lemström ilmoittaa olevansa genrevapaa, mutta juurihenkisesti.

– Esitän klassikkomusaa 50–80-luvuilta, Dylania, J. Karjalaista, Cashia ja voi siellä välissä se CCR-biisikin olla, hän läpileikkaa.

– Sellaista aikaisempien ikäluokkien muistojukeboxissa pyörähtelevää kamaa. Olen itsekin pian 50-vuotias ja oma musiikillinen identiteettini alkoi heräillä joskus 70- ja 80-luvun taitteessa. Viime aikoina kuvioon on tullut mukaan enemmän omaakin musaani.

Rytmikitaraa ja nykyisin It’s Alive -klubeissaan bassoa soittava Lemström kiteyttää, että soittaminen ja laulaminen yksinkertaisesti on vain kivaa.

– Minulle on sama, vaikka esiintyisin vessassa, mutta ihan siellä ei nyt ole tullut keikkaa tehtyä.

Tallinnan laivoilla hän nauraa ”eläneensä murmelipäivää” tänä vuonna kaksi kertaa ja yksi on luvassa vielä loppuvuodesta. Viittaus Päiväni murmelina -elokuvaan tarkoittaa viikon mittaista reissua, jonka aikana hän on joka päivä esiintymässä kuudella eri lähdöllä.

– Laivat ovat mukavia paikkoja. Työntekijäyhteisö niissä on kotoisa, käymme syömässä messissä kotiruokaa, minulla on oma perhehytti ja kuntosalilla voi käydä jumppaamassa. Esiintymisiltä jäävä aika on ihanaa tyhjäntoimittamista ja täydellistä nollaamista, kun ei voi miettiä, mihin nyt lähtisi.

Lemström tekee pitkälti toistasataa keikkaa vuodessa. Kotona hän soittelee ja sovittaa omia biisejään.

– Aamut alkavat joka päivä 2–4 tunnin treeneillä kahden kahvikupillisen jälkeen. Huhtikuussa sain kotistudionkin muuttaessamme uuteen kotiin Hämeenkylään, muusikko iloitsee.

– En ole koskaan ollut mikään taiteilijatyyppi, vaan ihan peruspetteri, hän virnistää.

– Soittimia on kuitenkin päästävä aika tiuhaan hiplaamaan ja kelailen paljon musajuttuja päässäni.Taannoin tulin kahden keikan jälkeen kotiin yhdeltä yöllä, nappasin soittimen telineestä ja aloin renkuttaa. Puoliso tuli ja kysyi, jäikö joku biisi keikalla soittamatta.

It’s Alive klubi ravintola Zillassa (Kielotie 14) keskiviikkoisin klo 18–21. Petsku Lemström, basso ja laulu, Antti Vuorenmaa, kitara, Janne Mathlin/Thomas Rönnholm, rummut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut