Eläinsuojelurikosten määrä paisuu Helsingissä – Poliisi: "Eläimen huostaanotto voi herättää päihdeongelmaisenkin"

Jari Pietiläinen

Helsingin poliisin tietoon tulleiden eriasteisten eläinsuojelurikosten ja -rikkomusten määrä on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut.

Vuonna 2013 kokonaismäärä oli 39 – viime vuonna 49. Tänä vuonna rikosepäilyjä oli elokuun puoliväliin mennessä jo 50, siis yksi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Poliisi on yksi eläinsuojeluviranomaisista, joten eläinten suojelu valvontaviranomaisen roolissa on yksi poliisin tehtävistä. Tämän lisäksi poliisilla on esitutkintaviranomaisen rooli, jolloin poliisin vastuulla on tutkia epäillyt eläinsuojelurikokset ja saattaa ne syyteharkintaan.

Eläintapauksiin liittyy usein myös muuta rikollisuutta, esimerkiksi talous- ja verorikoksia. Monesti eläimen kaltoinkohtelijalla on myös muita elämän hallinnan ongelmia, kuten sosiaalisia ongelmia tai päihde- ja mielenterveysongelmia.

– Pyrimme moniammatillisella yhteistyöllä reagoimaan henkilön tilanteeseen kokonaisuutena. Poliisilla on tosielämän esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi vakavasta päihdeongelmasta kärsinyt ihminen on havahtunut elämänsä ongelmiin siinä vaiheessa, kun hänelle tärkeät eläimet on otettu laiminlyöntien vuoksi viranomaisten haltuun, kertoo Helsingin poliisin rikoskomisario Anne Hietala tiedotteessa.

– Ihminen on siinä vaiheessa ryhdistäytynyt ja saanut elämänsä tasapainoon ja siten myös lemmikit takaisin itselleen.

Helsingin poliisi on tänään kertonutperustavansa tutkintaryhmän, jonka tehtävänä on selvitellä eläimiin kohdistuvia rikoksia.

Uusi tutkintaryhmä rohkaisee ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos herää epäilys eläimen kaltoinkohtelusta.

Ilmoituksen voi tehdä henkilökohtaisesti Helsingin poliisilaitoksella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen elainsuojeluryhma.helsinki@poliisi.fi Akuuteissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsingin poliisi laittaa nyt koirahyökkäykset kuriin – Suomi saa eläinrikosten tutkintaryhmän 27.9.2018 9:27

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut