Vantaa haluaa 6 miljoonan euron tukipaketin lähiöille, joissa syrjäytyminen kasvaa ja rassaa – "Painopisteenä on maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen ja nuorison syrjäytymisen ehkäisy"

Ritva Viljanen esittää, että Vantaalla aloitetaan alueellista eriytymistä torjuva ohjelma. Se tarkoittaisi esimerkiksi, että eri alueille palkataan katutaiteilijoita ruokkimaan yhteisöllisyyttä. Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Kaupunginosien hyvinvointierot ovat kasvaneet Vantaalla viime vuosina. Kaupunki pyrkii nyt jarruttamaan alueellista eriarvoistumista toimenpidepaketilla. Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma suuntaa voimavaroja lähivuosina sinne, missä tukea tarvitaan tavallista enemmän.

– Painopisteenä on maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen ja nuorison syrjäytymisen ehkäisy, kiteyttää Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen

Asuinalueiden välillä on aiempaa suurempia eroja, kun lasketaan matalasti koulutettujen, työttömien, sairaiden, vähävaraisten ja vieraskielisten väestönosuuksia. Viljanen arvioi, että pääsyynä eriytymiskehitykseen ovat synkät työttömyysluvut, jotka selittyvät osin työnhakijoiden heikolla koulutuksella. Työvoimapula vaivaa monia aloja, mutta Vantaalla on silti samaan aikaan 12 000 työtöntä, joista 1 500 on alle 25-vuotiaita. Työ ja työnhakija eivät kohtaa.

Viljasesta lääkkeenä tilanteeseen on, että maahanmuuttajien kotoutusta nopeutetaan ja heihin kohdistuvia kielivaateita höllennetään. Peruskoulun jälkeen ajelehtivaa nuorisoa taas pitää ohjata tehokkaammin opiskelu- ja työpaikkoihin. Ohjelman tavoitteena on myös katkaista ylisukupolvinen huono-osaisuus.

Kaupunki on valinnut muutamia kohdealueita. Näissä isoissa kaupunginosissa väestö on keskimääräistä matalammin koulutettua, työttömyysluvut ovat korkeat, maahanmuuttajia on paljon, pienituloisten osuus on suuri ja sairastavuusluvut ovat huomattavia. Viljasen mukaan kohdealueita ei julkisesti nimetä.

– Jos kaupunginosa leimataan ongelma-alueeksi, se heikentää entisestään asukkaiden tilannetta ja alueen imagoa, Viljanen perustelee.

Hän ehdottaa, että kaupunki varaa ohjelmalle 2019–21 kaksi miljoonaa vuosittain. Lisää rahoitusta ja voimavaroja osoitetaan "alueille, joilla on menossa niin sanottu alikehityksen kierre". Eriytymistä ehkäisevät kaikki toimialat. Maankäytön osuus olisi 780 000, sivistystoimen 780 000, asukaspalveluiden 390 000 ja yhteisten kulujen 50 000 euroa. Sosiaali- ja terveystoimelle ei olisi erillisrahaa, vaan se osallistuisi ohjelmaan normaalitoiminnassaan. Sen käyttömenoja ehdotetaan kuitenkin korotettavaksi. Tarkat toimenpiteet julkistetaan 8. lokakuuta, ja ohjelmasta päättää lopullisesti valtuusto.

Toimenpidepakettia perustellaan sillä, että hyvinvoinnin tasaisempi jakautuminen on inhimillisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto kaikille. Alueiden viihtyisyys ja turvallisuus paranee, yhä useampi voi harrastaa ja olla tekemisissä toisten ihmisten kanssa, väkivalta ja kiusaaminen vähenevät, ja syrjäytymisriskit pienenevät.

Viljanen huomauttaa, että Vantaan alueiden hyvinvointierot ovat yhä maltillisia. Hänestä kaupunki onkin jo tehnyt paljon oikeita asioita.

– Kouluryhmät on pidetty pieninä, nuorille annetaan paljon henkilökohtaista tukea työllistymiseen ja koulutukseen, lähiöissä on säilytetty suhteellisen hyvät palvelut, Viljanen listaa.

Ohjelman linjauksia

Kotoutumispalveluiden saatavuutta laajennetaan kaikille maahan muuttaneille.

Kohdealueiden kunnossapitoa tehostetaan viihtyisyyden ja siisteyden parantamiseksi.

Perhetyötä vahvistetaan. Nuorten mielenterveystyöhön satsataan enemmän.

Kouluille ja nuorisotyöhön annetaan lisätukea. Esim. erityisnuorisotyöntekijöitä sijoitetaan yläkouluille ja Variaan.

Kohdealueilla lisätään yhteistä tekemistä. Alueille esim. palkataan katutaiteilijat, joiden tehtävä on ruokkia yhteisöllisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.