Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vegaanilla on koulussa näkkäripäiviä – lihansyöjä paastoaa kasvisruokapäivänä

Oppilaat keräsivät vantaalaisessa yläkoulussa muutama vuosi sitten adressia kasvisruokapäivästä luopumiseksi. Vaatimustaan nuoret perustelivat muun muassa sillä, ettei kasvisruoka pidä nälkää poissa

Keskustelu kasvisruoasta on jälleen tänä syksynä jälleen käynyt vilkkaana. Myrskyn synnytti armeijassa tehty päätös tarjota kaikille kaksi kasvisruoka-ateriaa viikossa Kuuma puheenaihe on ollut myös vegaaniruoan saatavuus päiväkodeissa ja kouluissa

Mitä mieltä ruoasta ja ruokavalioista ovat Hämeenkylän yläkoulua käyvät vantaalaisnuoret?

Eemil Matero on sekasyöjä. Hän kertoo tuntevansa nuoria, jotka kutsuvat kasvisruokaa pupun ruoaksi.

– Minusta on ihan hyvä juttu, jos joku ei syö lihaa. Ruokavalio on jokaisen oma valinta. Kasvisruoka kyllä täyttää, jos siinä on riittävästi proteiinia. Koulun kasvisruoka on usein epämääräistä, siitä ei aina tiedä, mitä se on.

Miro Vauhkonen pääsi noin vuosi sitten nuorisovaltuustoon. Hän kampanjoi kouluruoan parantamisen puolesta.

– Itse syön paljon lihaa, mutta olen yrittänyt lisätä salaatin syömistä terveys- ja ympäristösyistä. Nuorisovaltuustossa keskustelimme vegaaniruoan tarjoamisesta kouluissa.

Johtopäätöksemme on aika lähellä omaa mielipidettäni: Tulisi liian kalliiksi, jos koulussa olisi liharuoan lisäksi tarjolla sekä kasvisruokaa että vegaaniruokaa. Kasvisruoka ei ole mielestäni riittävän täyttävää. Koulussa se on välillä epämääräistä mössöä. Silloin oppilaat puhuvat, että taas on näkkäripäivä eli syödään vain näkkäriä.

Ronja Laitakarin mielestä koulussa pitäisi ehdottomasti saada myös vegaaniruokaa.

– Jokaisen koululaisen pitäisi saada ilmainen kouluateria, ja nyt vegaanit eivät sitä saa. Olen ollut syntymästäni asti kasvissyöjä ja viimeisen vuoden vegaani. Koulussa joudun välillä joustamaan periaatteistani ja välillä pidän näkkäripäiviä.

Ryhdyin vegaaniksi eettisistä syistä. Jos joku väittää, ettei kasvisruoka täytä, niin silloin on liian vähän tietoa. Toivon, että enemmän puhuttaisiin siitä, miten lihaa tuotetaan. Vegaaniruoka ei ole kallista tai tietenkin on, jos ostaa vain valmisruokia tai erikoisia vegaanisia ruokia.

Clara Haiviolla oli vegaanikokeilun aikana ikävä lihaa. Sanna Pappinen ei ole koskaan koulussa valinnut kasvisruokaa, jos tarjolla on ollut liharuokavaihtoehto.

Clara Haivio pohtii kasvisten olevan hyväksi keholle.

– Koulussa voisi olla kasvisruoassa erilaisia kastikkeita eikä aina sitä samaa. Ehkä sitä sitten tulisi otettua useammin. Kokeilin vegaaniruokavaliota vuoden. Aloitin sen viime vuoden alussa ja tarkoitus oli jatkaa.

Jouluna äitini kuitenkin teki minun lempiruokaani eli lihamureketta ja siihen päättyi vegaanikokeiluni. Minulla oli ollut ikävä liharuokia.

Sanna Pappinen pitää monenlaisista liharuuista.

– Kasvisruokaa en ole ikinä koulussa ottanut, joten en tiedä, minkälaista se on. Entisessä koulussani moni kaverini oli kasvissyöjä ja kaksi oli vegaaneja. Kasvisruoka on tietenkin varmasti terveellistä.