Huomio, allergikot! Tämän kasvin siitepöly leijailee nyt Suomeen Keski-Euroopasta – sama koettiin vuonna 2011

Aerobiologit varoittavat pujolle allergisia suomalaisia kuvassa olevan marunatuoksukin siitepölystä. Siitepölyä on syyskuun alussa levinnyt Suomeen Keski-Euroopasta. –  Terhi Ryttäri / Suomen ympäristökeskus

Jari Pietiläinen

Turun yliopiston aerobiologian yksikkö on havainnut syyskuun alkupuolella ilmassa ennätyksellisen paljon kaukokulkeutunutta tuoksukin siitepölyä.

Tuoksukki on pujolle sukua oleva, voimakkaasti allergeeninen kasvi. Sen siitepöly saattaa aiheuttaa oireita pujoallergikoille.

Kaukokulkeutunut siitepöly on peräisin Keski-Euroopasta. Runsaimmin tuoksukkia esiintyy Ranskassa, Itävallassa, Unkarissa ja Kroatiassa, missä sen leviämistä pyritään rajoittamaan.

– Pahimpana suvun lajeista pidetään marunatuoksukkia, jota on tavattu satunnaisena myös Suomessa. Suomen lyhyt kasvukausi ei riitä lisääntymiseen, mutta lämpiminä syksyinä tuoksukki saattaa ehtiä tuottamaan siitepölyä, kertoo aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto

Todetut tuoksukin siitepölypitoisuudet ovat vaihdelleet vähäisistä jopa runsaisiin, ja kaukokulkeumia on ollut lähes koko maassa. Viimeksi tuoksukin kaukokulkeutunutta siitepölyä esiintyi Suomessa tässä mittakaavassa vuonna 2011.

Tuoksukin kukinta Euroopassa jatkuu lokakuulle, joten Suomeen voi tulla vielä lisää siitepölyn kaukokulkeumia.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut