Sijoittaminen kiinnostaa kotitalouksia yhä enemmän – yritysten luotonkysyntä on hiipunut, ja se kertoo talouskasvun hidastumisesta

Kotitalouksien kiinnostus sijoittamiseen on vahvaa, kertoo Finanssiala ry:n tuore Pankkibarometri. Kotitalouksia kiinnostavat etenkin osake- ja kiinteistösijoitukset. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Marianna Simo

Kotitalouksien kiinnostus sijoittamiseen on vahvaa, kertoo Finanssiala ry:n tuore Pankkibarometri. Kysynnän odotetaan myös jatkuvan vilkkaana vuoden loppuun. Kotitalouksia kiinnostavat etenkin osake- ja kiinteistösijoitukset.

Kotitalouksien luotonkysyntä on sekin piristynyt vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, pankinjohtajat arvioivat.

Luottoa kysytään etenkin oman asunnon hankintaa sekä remontointia tai peruskorjausta varten. Sijoitustoimintaa varten kysytään lainaa viime vuotta enemmän, mutta kysyntä on selvästi hiipunut alkuvuoteen verrattuna.

– Tähän saattaa osaltaan vaikuttaa julkisuudessa käyty keskustelu taloyhtiölainoista ja niiden riskeistä sekä osakemarkkinoiden epävakaisuus vuoden aikana, Finanssiala ry arvioi.

Yritysten luotonkysyntä on viime vuotta vilkkaampaa, mutta luotonkysynnän kasvu on taittunut alkuvuodesta. Kasvun taittuminen heijastelee Suomen talouden kasvun ennakoitua hidastumista, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkiläkertoo.

– Kone- ja laiteinvestointien kasvu näyttää odotettua vaisummalta ja rakentamisen kovin tahti on tasaantumassa, joten investointeja varten kysytään myös vähemmän lainaa, Elina Erkkilä sanoo.

Finanssiala ry:n tämän vuoden kolmas barometrikysely tehtiin elo–syyskuun vaihteessa. Finanssiala ry kysyy Pankkibarometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Susu: Laissa oleva porsaanreikä mahdollistaa asuntosijoittajille nollaverot
    27.5.2018 9:35

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut