Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä näyttää Myyrmäen jättikampus – laajennus toi tilaa 3500 opiskelijalle

LAAJENNUS Metropolian laajennusosa toi lisätilaa. Insinööriopiskelijat Helsingistä siirtyivät Myyrmäkeen.

Opiskelijoita istuu väljissä aulatiloissa kannettavien tietokoneidensa ääressä ja ryhminä nojatuolikeskittymissä. Luokkatiloissa voi istua tavallisten työtuolien lisäksi kankaalla päällystetyillä jumppapalloilla.

Katolle on asennettu aurinkopaneelit ja viherkatto, kuntosali odottaa vielä laitteita. Yleisilme on trendikkään rouhea muistuttaen teollisuustiloja.

Tällaista on Metropolia ammattikorkeakoulun uusissa tiloissa Myyrmäessä. Opiskelijat pääsivät laajennusosaan elokuussa, mutta töitä on vielä jäljellä, viimeistelyjä tehdään.

Kymmenvuotiaalla Metropolialla on meneillään valtava, yhteensä yli 200 miljoonaa euroa maksava mullistus, jonka yksi osa on Myyrmäen kampuksen laajennus. Kampushankkeessa Metropolian 20 toimipistettä yhdistyvät neljäksi tehokkaaksi ja toimivaksi kampukseksi. Ne ovat Myyrmäen lisäksi Espoon Leppävaarassa sekä Helsingin Myllypurossa ja Arabiassa. Valmista pitäisi olla vuonna 2020.

Projektijohtaja Simo Hoikkalan taustalla on vanha rakennus, joka yhdistyy uuteen osaan lasikaton alla.

– Muutos koskee yhteensä 16 000 ihmistä. Se on kuin muuttaisi keskikokoisen kaupungin, kuvaa kampusten rakentamista ja muutostöitä vetävä projektijohtaja Simo Hoikkala

Leiritien toimipiste laajennettiin, jotta perinteiset insinöörialat Helsingin Hietalahden kampukselta saatiin siirrettyä Vantaalle. Näin Myyrmäestä muodostuu vihreän teknologian ja bisneksen kampus.

– Myyrmäkeen on rakennettu paljon erikoistiloja, joita täällä ei ole ennen ollut, Hoikkala kertoo.

Sellaisia ovat muun muassa auto- ja konelaboratoriot korkeine, noin seitsemänmetrisine hallitiloineen. Autolaboratorioon kuuluu myös olosuhdehuone, jossa lämpötilan saa laskettua -40 asteeseen ja vastaavasti myös nostettua. Näin hyvä testaustilaa ei Helsingin keskustassa ollut.

Metropolian uusi 13 300 kerrosneliömetriä käsittävä osa on himpun verran isompi kuin kaksi vanhempaa osaa yhteensä. Uusi osa on rakennettu osittain entisen pysäköintipaikan päälle ja siinä on neljä kerrosta. Kolme on opiskelukäytössä ja neljäs kerros on varattu talotekniikalle.

Vanha ja uusi osa yhdistyvät uuden, aiempaa isomman ruokalan lasikaton alla.

– Vanhan osan julkisivu on purettu kosteusriskien vuoksi, mutta seinä on säilytetty. Seinän uudet tiilet on sävytetty vanhojen mukaisesti, Hoikkala osoittaa.

Leiritiellä parveilee nyt kaikkiaan 3 500 opiskelee eli puolet enemmän kuin aiemmin. Henkilökunnankin määrä kasvoi samassa suhteessa ja on nyt 230.

Myyrmäen koulutusalat ovat bio- ja kemiantekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka, kone- ja ajoneuvotekniikka, energia- ja ympäristötekniikka sekä liiketalous.

Yksi Leiritien uusista opiskelijoista on helsinkiläinen Jukka Järvi Hän on aloittanut muuntokoulutuksen graafisen tekniikan alalta bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi. Hän pitää tiloja varsin onnistuneina. Alkukankeuttakin on, sillä uusien tilojen tietotekniikka ei vielä syyskuun puolivälissä toimi niin kuin pitäisi.

Hoikkala kertoo, että myös Myyrmäen vanhoja tiloja uudistetaan ja opetusta jaetaan eri puolille tiloja, ettei uusi tila ole vain Helsingistä siirtyneiden opiskelijoiden ja opettajien valtakuntaa. Hoikkala, joka itsekin on entinen opettaja, ihastelee uusien tiloja avaruutta ja sitä, miten ne tarjoavat mahdollisuuden opiskelijoiden kohtaamiseen ja oleskeluun.

– Uudet tilat mahdollistavat entistä paremmin myös laajenevan yritysyhteistyön sekä yhteistoiminnan alueen toimijoiden kanssa.