Tanssiteatteri Raatikko tekee pienestä suurta – tavoittaa vuosittain yli 30 000 katsojaa

TEATTERI Tanssiteatteri on löytänyt toimivan yhtälön laatua tuottavaan niukkuuteen.

Tässä harjoiteltavaan Unikon satuja -esitykseen teetetty erikoisvalmisteinen kerrossänky maksoi 600 euroa. – Käytämme lavastukseen yleensä yhteensä 1000-2000 euroa, alasängyllä lukeva teatterinjohtaja Marja Korhola kertoo. Päivi Tuovinen

Leena Koivisto

Tanssiteatteri Raatikkoa johtavalla Marja Korholalla on haave.

– Kunpa voisi joskus tehdä koko perheen esityksen, jossa olisi väliaika.

Lause on kuvaava.

Se kertoo taiteellisesta kunnianhimosta, jolla työtä tanssiteatterissa tehdään, samoin kuin taloudellisesta todellisuudesta, johon tekemisen on sopeuduttava.

Raatikossa on opittu tuottamaan laatua pienillä resursseilla. Toimintatapa on kustannuksiltaan tehokas, vajaan tunnin mittaisia päiväsajan esityksiä painottava, ja siihen kuuluu myös paljon pienimuotoisia, yhden esiintyjän voimin toteutettavia kiertue-esityksiä. Siten teatteri tavoittaa vuosittain yli 30 000 katsojaa päiväkoti-ikäisistä noin kymmenvuotiaisiin.

Teatterialan tilastoissa Raatikolla ei olekaan häpeämistä, päinvastoin, esityskertojen kokonaismäärissä ja yksittäisten esitysten näytäntökerroissa se kipuaa aivan kärkisijoille, vaikka julkisen rahoituksen saajana teatteri asemoituu siten kuin tanssiteatterit yleensäkin, peräpäähän.

Teatterin tiedotuskeskus TINFOn vuosittain julkaisemissa tiedoissa Raatikolla oli valtionosuutta saavien teattereiden joukossa viime vuonna kolmanneksi eniten esityskertoja, kaikkiaan 535, kun mukaan lasketaan myös ilmais- ja vierailuesitykset. Edelle menivät vain Kansallisteatteri ja Helsingin kaupunginteatteri.

– Paitsi, että olemme ahkeria, meillä on paljon kanta-asiakkaita, Korhola toteaa kouluista, päiväkodeista ja kunnista, joista osasta on tullut säännöllisesti kävijöitä jo 20 vuotta.

Pienillä kiertue-esityksillä on Korholan mukaan myös suuri merkitys kokonaisuudessa, samoin sillä, että kaikki esiintyjät ovat vierailijoita.

– Näin meillä voi olla kolmekin produktiota menossa samaan aikaan, yksi paikan päällä ja kaksi kiertueella.

Tilastonumeroista ei voi suoralta kädeltä tehdä johtopäätöksiä tai vertailuja kirjavalla ja jo peruslähtökohdiltaan hyvin erilaisten toimijoiden teatterikentällä. TINFOn johtaja Hanna Helavuoren mielestä luvut tilastoissa käyvät kuitenkin hyvin yksiin sen kuvan kanssa, joka hänellä itsellään Raatikosta sen esityksiäkin nähneenä on.

– Raatikko on onnistunut luomaan itselleen kestävän toimintamallin. He ovat erikoistuneet, tuntevat erittäin hyvin yleisönsä, käyvät sen kanssa jatkuvaa vuoropuhelua ja tekevät työtään vahvasti käyttäjälähtöisesti, Helavuori listaa.

– Samalla he toteuttavat hienosti esittävän taiteen kasvattajan roolia.

Parhaillaan Raatikossa valmistaudutaan kuumeisesti syyskuun 18. päivänä koittavaan ensi-iltaan. Unikon satuja -näytelmä juhlistaa lasten- ja nuortenkirjailija Marjatta Kurenniemen (1918–2004) elämäntyötä ja perustuu hänen kirjaansa.

– Tässäkään vaiheessa ei vielä tiedä, minkälaista laatutasoa tulee, koreografiasta ja ohjauksesta vastaava Marja Korhola nauraa.

– Yleisömme kun on ehdotonta ja näyttää välittömästi, jos jokin kohta ei herätä vastakaikua. Välillä voimme ensi-illan jälkeen tehdä vielä radikaalejakin muutoksia, mutta siten pyrimme varmistamaan laatua.

Raatikon talous:

Lukuja (euroa) viime vuodelta:

Avustus valtiolta 475 841.

Avustus kaupungilta 118 000.

Yhteensä 475 841.

Lipputulot 240 333.

Menot: Henkilöstö 506 390.

Kiinteistö 101 371.

Toiminta 90 865.

Yhteensä 698 626.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pohjatuuli puhaltaa Raatikon tanssiteatterissa kiinalaisittain
    3.2.2017 19:35

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut