Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hoitajapula supistaa terveysasemien toimintaa – kiireellinen hoito pois Korsosta ja Länsimäestä

TERVEYSASEMA Koivukylässä ja Hakunilassa saa kiireellistä hoitoa.

Vantaan kaupunki supistaa terveysasemien toimintaa sijaispulan vuoksi keskittämällä terveysasemien kiireellisen hoidon toimipisteitä.

Korson terveysaseman kiireellinen hoito siirtyy Koivukylän terveysasemalle. Länsimäen kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan puolestaan Hakunilan terveysaseman päiväpoliklinikalla.

Syynä kiireellisen hoidon keskittämiseen Koivukylään ja Hakunilaan on kaupungin pula sairaanhoitajista.

Korson alueen terveyspalvelupäällikkö Eila Koivusen mukaan kaupunki haki kuutta sijaista Korsoon ja Koivukylään tälle syksylle, mutta sai vain yhden.

Länsimäen alueen terveyspalvelupäällikkö Pertti Sopanen sanoo, että Länsimäen terveysasemalle haettiin kahta sijaista ja Hakunilaan neljää.

– Yhtään ei olla saatu. Jos olisimme saaneet sijaisia, väliaikaista siirtoa Hakunilaan ei olisi tarvinnut tehdä. En tiedä miksi sijaisia ei ole, Sopanen kertoo.

Molemmat sanovat, että kyse on sairaanhoitajien sijaisuuksista, joita kaupungille sijaisia välittävästä henkilöstöpalveluyhtiö Seuresta ei ole saatu täytettyä. Lääkäreitä on sen sijaan saatu riittävä määrä syksylle.

Sijaisten tarve terveysasemilla on tänä syksynä ja talvena aiempaa suurempaa, sillä Vantaan kaupunki ottaa ensimmäisten kuntien joukossa käyttöön uuden potilastietojärjestelmän, Apotin.

Sopanen kertoo, että koko henkilökunnan kouluttaminen järjestelmän käyttöön on iso urakka. Järjestelmä on tarkoitus ottaa Vantaalla käyttöön marraskuussa.

Poikkeusjärjestelyt jatkuvat näillä näkymin 31. tammikuuta asti. Koivusen mukaan tilannetta arvioidaan matkan varrella.

– Keskittämällä hoitoa voimme paremmin turvata kiireellisen hoidon saatavuutta syksylle ja alkutalveen, johon muutenkin osuu flunssakausi ja rokotuksia, Koivunen kertoo.

Sopasen mukaan on tärkeää yhdistää käytettävissä oleva henkilökunta yhteen paikkaan, jotta taataan myös heidän jaksaminen.

Korson ja Länsimäen terveysasemat eivät kuitenkaan sulje kokonaan oviaan, sillä ajanvarauksella tapahtuva kiireetön hoito ja puhelinpalvelu jatkuvat normaalisti.

Koivunen muistuttaa, että Vantaalla on jo käytössä valinnanvapaus heillä, joilla ei ole nimettyä oma lääkäriä. Tällöin potilas voi valita millä terveysasemalla haluaa asioida. Terveysasemien päivän ruuhkatilanteen näkee Vantaan kaupungin nettisivuilta.