Virtuaalihahmo jononumerona takaa yksityisyydensuojan – Uusi lastensairaala tarjoaa pikkupotilaille oman huoneen ja skypen

LASTENSAIRAALA Vanhemmat saivat vuodesohvan, jääkaapin, ilmaisen parkkihallin ja kuntosalille nyrkkeilysäkin.

Ylilääkäri Paula Rautiainen ja osastonhoitaja Merja Vainio hoitavat vielä nallea lastensairaalan teho-osastolla, mutta ensi viikolla sisään tulevat potilaat. Uudessa sairaalassa vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden – leikkauksissa tosin vain nukutukseen asti. Päivi Tuovinen

Jukka Hämäläinen

Vanhassa lastensairaalassa erityislapsensa kanssa 18 vuotta vieraillut äiti kertoo, että hän purskahti itkuun tullessaan ensimmäisen kerran uuteen lastensairaalaan.

– Pikkuinen jääkaappi joka huoneessa ja oma suihku. Kuntosali ja nyrkkeilysäkki, jota voi mennä hakkaamaan, kun maailma kaatuu päälle, Leijonaemojen eli erityislasten vanhempien yhdistyksen toiminnanjohtaja Janet Grundström sanoo.

Uusi lastensairaala on suunniteltu koko perheen ehdoilla.

– Lähtökohtana on ollut, että sairaallakin lapsella on oikeus vanhempiinsa, toimialajohtaja Jari Petäjä sanoo.

Uutta sairaalaa varten haettiin oppeja usealta mantereelta, mutta Petäjän mukaan Helsingissä potilas ja perhe on otettu huomioon paremmin kuin missään muualla maailmassa.

Potilashuoneissa on vuodesohvat vanhemmille. Sairaalassa ei ole vierailuaikoja, vaan vanhemmat voivat olla läsnä niin paljon kuin haluavat.

Sairaalan kaikissa toiminnoissa on hyödynnetty uusinta teknologiaa. Sisään tullessaan potilas ilmoittautuu automaatilla, jossa hän valitsee itselleen oman avattaren eli virtuaalihahmon koneen tarjoamista vaihtoehdoista. Se voi olla vaikka nalle.

– Nalle toimii jonotusnumerona. Se takaa yksityisyydensuojan, kun toimenpidehuoneeseen kutsutaan jatkossa Nallea.

Aulassa on seinän kokoinen virtuaalinen akvaario. Jokainen voi värittää siihen omannäköisensä kalan.

Suurin osa vuodepaikoista on yhden hengen huoneissa. Siellä potilasta odottaa sängyn ja kylpyhuoneen lisäksi oma ipad. Siltä voi käyttää myös isoa taulutelevisiota.

– Laitteista löytyy viihdettä, pelejä, chatti ja skype. Potilaan vointi paranee huomattavasti, kun hän voi säilyttää yhteytensä kouluun, kavereihin, sisaruksiin ja isovanhempiin, Petäjä kertoo.

Neljä vuodeosastoa sijaitsevat sairaalan ylimmissä kerroksissa, joten niistä on hulppeat näköalat kaupunkiin. Joka huoneessa on värivalo, johon potilas voi vaihtaa mieluisensa värin.

– Tämä on osoittautunut ulkomailla tärkeäksi. Kun potilas ei muuten voi paljon vaikuttaa ympäristöönsä, tällä hän voi tehdä sen.

Lastensairaalassa on paljon leikkitiloja – jopa vesi- ja hiekkaleikeille on oma lotraushuone. Teineille on oma äänieristetty musiikki-, pelailu- ja oleskelutila.

Sairaalassa kuljetaan kerros kerrokselta meren alta avaruuteen. Joka kerros on sisustettu teemansa mukaan.

Muumit ovat hyvin läsnä, sillä oikeuksien haltijat lupasivat sairaalalle 750 000 euron arvosta lisenssejä vapaasti käytettäväksi sisustuksessa.

Sairaala avautuu vaiheittain 17.–26. syyskuuta.