Ylästössä kotiseutuyhdistys auttaa digipulmien kanssa – "Monet ikäisemme viisikymppiset tippuvat pois digijunasta"

ASUKASILLAT Maksuttomia digi-iltoja pidetään läpi syksyn.

Terho Oinonen ja Petri Seppälä sanovat, että terve kriittisyys on digiasioissa tärkeää ja siitä digi-illoissa tullaan keskustelemaan. Marika Lumme

Marika Lumme

Millaista tietoa uskaltaa antaa itsestään eri palveluntarjoajille? Entä kuinka tietokoneen eri ohjelmia päivitetään ja uskaltaako verkkokaupoissa asioida? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin annetaan syksyn aikana vastauksia Ylästön kotiseutuyhdistyksen digi-illoissa.

Digi-iltojen puuhamiehet, ylästöläiset Petri Seppälä ja Terho Oinonen ovat molemmat IT-alan ammattilaisia ja haluavat jakaa tietoa sekä ajatuksia digitalisaatiosta muille. Läpi syksyn pidettävien iltojen ideana on keskustellen löytää vastauksia erilaisiin kysymyksiin. Ensimmäinen kerta järjestetään 18. syyskuuta, jolloin kerrotaan eri nettiyhteysvaihtoehdoista Ylästön alueella.

– Jokaiselle kerralle on oma teema, jonka alustamme. Sen jälkeen voimme katsoa käytännössä kuinka vaikkapa jokin hyödyllinen applikaatio asennetaan kännykkään. Jokainen saa myös ehdottaa haluamaansa aihetta tuleville kerroille, Ylästön kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Oinonen kertoo.

16. lokakuuta illan saapuu vetämään erityisasiantuntija valtiovarainministeriöstä. Aiheena on Suomen tavoitteet digitalisaatiossa. Marraskuussa perehdytään muun muassa pilvipalveluiden tuomiin mahdollisuuksiin ja joulukuussa tutustutaan 5G-verkkoon.

Seppälä ja Oinonen haluavat illoilla lisätä ihmisten tietoutta, rohkeutta sekä myös kriittisyyttä erilaisia digitalisaation muutoksia kohtaan.

– Huomaan, että jo monet ikäisemme viisikymppiset tippuvat pois digijunasta, jossa on kuitenkin väistämätöntä pysyä mukana. Yhä useampi palvelu kuitenkin on verkossa, kuten pankkipalvelut. Junalipun osto on mobiilisti paljon helpompaa kuin ostopaikan etsiminen ja veroilmoituksen voi tehdä verkossa. Palveluiden käyttö edellyttää perustaitoja, Oinonen sanoo.

Seppälä näkee digimaailmassa olevan arkea helpottavia asioita.

– Moni voisi tehdä asioita paljon helpommin. Juuri kirjoitin kauppalistan pilvipalveluun, ja nyt lista kulkee mukanani siellä missä kännykkäkin, Seppälä sanoo.

Terve kriittisyys on miesten mukaan tärkeää, ja siitä illoissa tullaan keskustelemaan. Maksuttomiin iltoihin ovat tervetulleita kaikki halukkaat, myös Ylästön ulkopuolelta.

Ensimmäinen digi-ilta 18. syyskuuta kello 18.30 Ylästön kotiseututalolla (Sienestäjänkuja 5). Lisätietoa: www.ylastonkotiseutuyhdistys.fi.

Digitietoa

Myyrmäen (Myyrmäkitalo, Paalutori 3) ja Tikkurilan (Dixi, Ratatie 11, 2. krs.) Vantaa-infoista saa nettiapua esimerkiksi verkkoasiointiin Vantaa-infojen aukioloaikoina. Lisäksi kaupungin omat Pilviagentit opastavat laitteiden ja sähköisten palveluiden käytössä Myyrmäen Vantaa-infossa tiistaisin kello 13–16 ja Tikkurilan Vantaa-infossa torstaisin kello 13–16.

Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen e-asiointiprojekti tarjoaa opastusta maahanmuuttajille sähköisten palvelujen käyttämiseen arabian, englannin ja romanian kielellä maanantaisin kello 10–13 Tikkurilan Vantaa-infossa.

Kirjastoissa on erilaisia digitapahtumia. Esimerkiksi pankkitunnusten käyttöä opastetaan Myyrmäen kirjastossa 19. syyskuuta kello 9–12. Lisätietoa www.helmet.fi

Enter ry järjestää digikoulutusta Vantaalla. Tikkurilan kirjastossa pidetään 17. syyskuuta kello 13–15 Kuvat talteen Google kuviin. Lisätietoa www.entersenior.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Peijaksessa hoidossa ollut mies varasti pyörän sairaalan pihasta keskellä yötä – vartijat saivat tuoreeltaan kiinni
 2. Karkkihammasta kolotti Myyrmäessä – nainen söi makeisia paljain käsin kaupan irtokarkkilaatikosta, poliisi paikalle
 3. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 4. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 5. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 6. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 7. Lisää rakentamista Otaniemeen: Biologin ja Meritekniikan alueista suunnittelukilpailu
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Helsingin legendaariseen Primulan kulmaan aukeaa tanskalainen irkkuravintola
 10. Raidejokerin rakentaminen tuo jälleen isoja liikennejärjestelyjä moneen paikkaan syksyn aikana
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 13. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 14. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 2. Vantaalaismies epäilee: Maanjäristys rikkoi vantaalaiskoulun ikkunan – Seismologi ei tyrmää väitettä
 3. Kaneja tappavaa tautia tavattu Vantaallakin – Rajakylästä löytyi tautiin kuollut villikani
 4. Reipas rakentaminen näkyy Vantaalla asuntojen arvonkehityksessä – "Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin"
 5. Vantaalainen Nora, 22, tuli koronan pakottamana Intiasta ja ohjaa nyt joogaa omasta huoneesta
 6. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 7. Mielipide: On sulaa hulluutta olla käyttämättä Tuomelan koulua opetuskäytössä – "Moni kunta pitäisi tervettä koulurakennusta kullan arvoisena"
 8. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 9. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 10. Hänninen 5.8.
 11. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 12. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 13. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 14. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 15. Suosikkisaippua katosi kaupoista – kohta 50 vuotta samaa palasaippuaa käyttänyt Timo: "Ei ne toiset ole samanlaisia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.