Tutkija varoittaa: Virukset elävät vesissä jopa yli 3 vuotta – norovirus selviää hyvin juomavedessä

Kuvituskuva. Armi Suojanen

toimitus

Veden välityksellä leviävät suolistoperäiset virukset aiheuttavat vesiepidemioita kaikkialla maailmassa. Suomessa yleisin vesiepidemioiden aiheuttaja on ollut norovirus.

Viruksia voi esiintyä suuria määriä jätevedessä ja saastuneissa vesiympäristöissä. Ne voivat kulkeutua tehokkaasti maaperässä ja päätyä tätä kautta aina pohjaveteen saakka. Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavan filosofian maisteri Ari Kauppisen väitöskirjasta.

Tutkimus osoitti, että virukset myös säilyvät pitkiä aikoja – jopa kolme ja puoli vuotta – erilaisissa vesiympäristöissä ja kestävät jossain määrin vedenpuhdistustoimenpiteitä.

Noro- ja adenovirusten genomit elävät kauan erityisesti viileässä vedessä. Noroviruksia todettiin vähintään 1277 päivää ja adenoviruksia 1343 päivää neljässä celsiusasteessa säilytetyissä juomavesiepidemianäytteissä.

Norovirus myös säilyi paremmin juomavedessä kuin jätevedessä.

Haja-asutusalueilla ja keskitetyn viemäröinnin ulkopuolella jätevedenkäsittely perustuu usein maasuodattamoihin, joissa hyödynnetään maaperän puhdistuskykyä. Tutkimuksen mukaan nämä jätevedenkäsittelytekniikat eivät kuitenkaan välttämättä poista viruksia tarpeeksi tehokkaasti.

Pilot-maasuodattamokoe osoitti, että jätevedenpuhdistuksen tehokkuus vaihtelee suuresti eri maasuodattamojen, mikrobien ja vuodenaikojen suhteen. Tutkimuksen mukaan järjestelmien huolellinen paikkakohtainen suunnittelu ja rakentaminen ovat perusedellytyksiä vesiturvallisuuden takaamiseksi.

Väitöstutkimuksessa saatua tietoa voidaan myöhemmin hyödyntää vesiepidemioiden ja veden saastumistilanteiden hoitamisessa, sekä kyseisten ongelmatilanteiden ennaltaehkäisyissä ja riskinarvioinneissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.