Jauhelihan suosio poikii mitä ihmeellisempiä uutuustuotteita: sirkkoja, kauraa tai heti valmista lihamassaa

Jauhelihaa myydään Suomessa päivittäin noin 110 000 kiloa ja sen markkinaosuus on vuodessa 200 miljoonaa euroa. Kasviproteiineja myytiin viime vuonna 17 miljoonalla eurolla. HKScan

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vaikka kiinnostus kasvisruokailuun on jatkuvassa kasvussa, turvaudutaan arjessa edelleen tuttuihin raaka-aineisiin, kuten jauhelihaan. Tämä näkyy myyntiluvuissa: Suomessa myydään vuosittain yli neljäkymmentä miljoonaa kiloa jauhelihaa, mikä on yli puolet punaisen lihan kokonaiskulutuksesta.

Jauhelihan suosion salaisuus on sen kätevyydessä ja miedossa maussa.

Ei siis ihme, että kuluttajille keksitään yhä useampia versioita jauhelihasta, sekä jauhelihan kaltaisia tuotteita, joissa ei ole lihaa ollenkaan. Niitä voi käyttää sellaisenaan tai sekoittaa jauhelihan joukkoon.

Syksyn uutuuksia "lihattomista jauhelihoista" ovat ainakin maitoproteiinista valmistettu Valion MiFu-jauhis, sirkkoja ja kasviproteiinia sisältävä Sirkkis sekä viimeisimpänä Elovenan Muru Kaurajauhis, joka sisältää 41 prosenttia kauraa. Proteiinia siinä on yhtä paljon kuin jauhelihassa.

Kasvisruoistaan tunnettu ruokavisionääri Richard McCormick on lähtenyt tuotteen puhemieheksi ja kertoo lisäävänsä sen myös ravintolansa ruokalistalle.

– Innostuin yhteistyöstä, koska Murussa yhdistyvät perinteikäs Elovena-brändi ja kauraosaaminen sekä uudenlainen jauhelihan tapaan käytettävä kasviproteiini, Richard McGormick sanoo.

Jauhelihan uusiin mahdollisuuksiin on panostettu myös HK:lla. Lihatalolta on tullut juuri markkinoille 600 gramman pötköiksi pakattuja jauhelihoja, joihin on sekoitettu kolme tomaattia ja mausteita.

Tomaatti on lisätty jauhelihaan rouheena ja jauheena, mausteina ovat basilika, sipuli, valkosipuli ja oregano. Suolaa on yksi prosentti. Tuote on siis käyttövalmis ja siitä voi leikata nopeasti pihvejä tai käyttää massan tavalliseen tapaan, myös murustella kastikkeeseen.

Viime vuonna HK toi markkinoille HK PoPo:n, jossa porsaan jauhelihaan on yhdistetty porkkanaa. Alkuvuoden uutuus oli jauheliha, jossa on 75 prosenttia kananpojan jauhelihaa ja neljännes naudan jauhelihaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Yksinkertaiset vinkit: Näin tuunaat jauhelihakastiketta – kokeile eri versioita
    25.1.2018 13:30

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut