Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa on 20 vuotta vanhempi kuin aiemmin tiedettiin – oikea syntymäpäivä onkin syksyllä

HISTORIA Synttäreitä juhlitaan kaupunginmuseolla ensi viikon perjantaina 14. syyskuuta.

Vuosikymmenien ajan Vantaan "syntymäpäivänä" on pidetty päivää, jolloin kuningas Maunu Eerikinpoika luovutti Viron Padisen luostarin munkeille kalastusoikeudet Vantaanjokeen. Syntymäpäivä tulee siitä, että asiakirja on päivätty 15. toukokuuta 1351 ja tuolloin Helsingin pitäjä eli nykyinen Vantaa mainitaan ensimmäistä kertaa.

Viimeisimmän tiedon mukaan Vantaa mainitaan asiakirjoissa kuitenkin jo vuonna 1331 eli 20 vuotta aiemmin 14. syyskuuta. Asiakirja on kuningas Magnus Erikssonin (Maunu Eerikinpoika) Vesteråsissa antama asiakirja, joka koski piispankymmenysten suorittamista.

– Asiakirjan mukaan jokaisen suvun oli annettava vuosittain piispalle naula voita jokaiselta seitsemän vuotta täyttäneeltä mieheltä ja naiselta, kertoo Vantaan kaupunginmuseon projektikoordinaattori Maiju Hautamäki

Vantaan ja Helsingan pitäjän keskiaikaa on selvittänyt Tampereen yliopiston historiantutkija, filosofian tohtori Tapio Salminen, joka löysi uuden tiedon jo vuonna 2013. Se on vain jostain syystä jäänyt vähälle huomiolle.

– Meillä on ollut pidempään mielessä, että on hassua että Vantaa-päivää vietetään "vääränä päivänä", kertoo museoamanuenssi Anni Rissanen

Kaupunginmuseo aikookin nyt aloittaa uuden juhlapäivän viettämisen ja järjestää museolla synttärijuhlat perjantaina 14. syyskuuta kello 14–17. Vantaa täyttää silloin 687 vuotta. Juhlissa on tarjolla kakkua ja kahvia sekä tekemistä kaikille, kuten työpajoja, temppurata ja kasvomaalausta. Juhliin on vapaa pääsy.

Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio sanoo, että toukokuussa vietettävää Vantaa-päivää ei siirretä syyskuulle. Oikealle syntymäpäivälle on kuitenkin suunnitteilla ulkoilmakonsertti Pakkalaan kartanon maille ensi vuonna.