Näissä tilanteissa suomalaiset kuuntelevat äänikirjoja – yllättääkö?

61 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi kuuntelevansa äänikirjoja siivotessa tai muita kotitöitä tehdessä. Arkisto/Lotta Åberg

toimitus

Suomalaiset kuuntelevat äänikirjoja lenkkeillessä ja kotitöitä tehdessä.

Tämä selviää e- ja äänikirjapalveluja tarjoavan BookBeatin toteuttamasta kyselystä.

Palvelun käyttäjistä suurin osa eli peräti 63 prosenttia kertoi kuuntelevansa äänikirjoja lenkkeillessä tai muun liikunnan parissa.

Lähes yhtä suosittua on kuunnella äänikirjoja siivotessa tai muita kotitöitä tehdessä. Näin kertoi 61 prosenttia vastaajista.

Äänikirjoja kulutetaan paljon myös julkisella liikenteellä matkustaessa (58%) ja autoillessa (53%).

Arjen moniajon ohella äänikirjojen kulutustottumuksissa korostuu myös perinteisiin kirjoihin yhdistetty rauhoittuminen.

Yli puolet BookBeatin käyttäjistä kuuntelee äänikirjaa nukkumaan mennessään.

– Äänikirja rentouttaa ja rauhoittaa. Näyttöjen tuijottamisesta väsyneet silmät voi sulkea ja keskittyä vain kuuntelemaan. Äänikirjat ovatkin kuin iltasatuja, joita voivat kuunnella lapset ja aikuiset, sanoo BookBeatin Suomen liiketoiminnan kehityksestä vastaava Sari Forsström

– Tutkimuksemme mukaan äänikirjoja kuuntelevien kirjankulutus on lisääntynyt, kun rajaton mahdollisuus kuunnella eri äänikirjoja saa monet kokeilemaan uusia kirjoja ja aiemmin vieraalta tuntuneita kirjallisuudenlajeja, Forsström kertoo.

Näin tutkittiin:

Tutkimus toteutettiin kahtena kvantitatiivisena online-kyselynä, joihin osallistui yhteensä 1 122 henkilöä. Suomalaisten suhdetta äänikirjoihin tutkittiin otoksella 16–69-vuotiaista (N=546). Tarkempia käyttötottumuksia tutkimme sähköpostikyselyllä satunnaisesti valitulle otokselle BookBeatin asiakkaista (N=576).

BookBeat on e- ja äänikirjasovellus, jossa käyttäjä saa lukea ja kuunnella kirjoja rajattomasti älypuhelimellaan tai tabletillaan maksaessaan palvelun käytöstä kiinteän kuukausimaksun.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut