Tältä näyttää tulevaisuuden Puu-Kivistö – kuvat

RAKENTAMINEN Suunnittelukilpailun voittaneissa kilpailutöissä on monipuolista puunkäyttöä ja vaihtelevia asumisratkaisuja.

Puu-Kivistön ensimmäisen korttelin suunnittelukilpailun voitti Bosco-niminen ehdotus. Valmis puukerrostalo voi näyttää tältä Ruusunkvartsinkadulta katsottuna. Arkkitehtipalvelu Oy ja Tieno Arkkitehdit Oy

Armi Suojanen

Vantaan ensimmäinen puukerrostalo valmistui Kivistön asuntomessualueelle 2015. Seuraavaksi Kivistöön on tulossa kokonainen Puu-Kivistön alue Timanttikujalta Lumikvartsinkadulle. Sen kahdesta ensimmäisestä korttelista järjestettiin suunnittelu- ja tontinvarauskilpailu, jonka tulos on nyt selvillä. Voittajaehdotukset ovat nimeltään Bosco ja Kolmen kerroksen väkeä.

Vantaan kaupungin kilpailuraati pitää Boscoa moni-ilmeisenä kaupunkikorttelina, joka muodostuu rohkeasta ja veistoksellisesta arkkitehtuurista. Suunnitelman puunkäyttö arvioidaan monipuoliseksi ja inspiroivaksi. Bosco sisältää perinteisen kerrostaloasumisen lisäksi matalampia rivitalotyyppisiä asuntoja.

Bosco-ehdotus Ruusukvartsinkadun toisesta suunnasta. Kuva: Arkkitehtipalvelu Oy ja Tieno Arkkitehdit Oy

Toisen korttelin suunnitteluvoitto meni Kolmen kerroksen väkeä -nimiselle ehdotukselle, jonka arkkitehtuuria raati arvostaa raikkaaksi ja tyylikkääksi. Puu on keskeisessä roolissa ja edistää modernia sekä perinteistä puunkäyttöä. Korttelin kerrostaloihin tulee myös asuntoja, jotka ovat kahdessa kerroksessa.

Näkymä Kolmen kerroksen väkeä -ehdotuksen sisäpihalta. Kuva: OOPEAA Office for peripheral architecture ja Lunden Architecture Company.

Kivistön aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala kertoo, että aloituskorttelin asemakaavoitus käynnistyy, kun kaupunkisuunnittelulautakunta ja kaupunginhallitus ovat hyväksyneet suunnitteluvaraukset kilpailun voittaneille ehdotuksille. Jos kaikki etenee jouhevasti, rakentaminen voi alkaa 2020.

Ensimmäisen vaiheen kortteleihin valmistuu koteja noin 300 asukkaalle. Kun koko Puu-Kivistön 5,4 hehtaarin alue on vuosien kuluttua valmis, siellä asuu noin 1 300 vantaalaista.

Kolmen kerroksen väkeä -ehdotus lintuperspektiivistä. Oikealla kehäradan ylittävä kevyen liikenteen silta.Kuva: OOPEAA Office for peripheral architecture ja Lunden Architecture Company.

Vantaalle on tulossa muutakin puurakentamista. EKE-Rakennuksella on suunnitteilla kerrostalo Kivistön Akaattikujan varteen kehäradan eteläpuolelle. Skanska hakee rakennuslupaa Ikean Boklok-puukerrostaloille Koivuhakaan Peltolantien ja Puutarhatien kulmaan ja Rakennusliike Reposen puukerrostalo nousee Tikkurilan Veturipolulle. Kaikkiin kolmeen kohteeseen valmistuu vapaarahoitteisia omistusasuntoja.

Puurakentaminen on vähitellen lisääntynyt kaikkialla, sillä siihen patistaa pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelma. Helsingin seudun kuntien yhteisessä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimuksessa painotetaan muun muassa puurakentamista.

Kiinnostus puurakentamiseen johtuu pääasiassa siitä, että se on betonirakentamista ekologisempaa, mutta ei kuitenkaan sen kalliimpaa.

– Puurakentaminen on yksi keskeinen keino päästä tavoitteeseen, että Vantaa voi olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030, Kujala sanoo.

Puu sitoo hiiltä ja se on uusiutuva materiaali.

Betoni- ja puurakennuksen elinkaaressa on merkittävä ero.

– Puurakennuksen hiilijalanjälki on enintään kaksi kolmasosaa betonirakennuksesta. Kaikesta hiilijalanjäljestä kolmasosa liittyy asumiseen.

Puukerrostalojen etuna on Kujalan mukaan myös terveellinen sisäilma.

Päälle päin puukerrostaloa ei välttämättä erota betonisesta.

– Julkisivu voi olla kivitaloille tyypillisesti rapattu, mutta tärkeintä on, että kantavat rakenteet ovat puuta, Kujala toteaa.

Voittajat

Puu-Kivistön ensimmäisen vaiheen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailuun tuli yhteensä seitsemän kilpailuehdot täyttävää ehdotusta. Niistä viisi kilpaili ensimmäisen ja kaksi toisen korttelin toteutuksesta.

Kilpailun ensimmäisestä korttelikohteesta voitti ehdotus nimeltä Bosco, jonka ovat suunnitelleet yhteistyössä Sisco Oyj, Sisco Vuokra-asunnot Oy, Arkkitehtipalvelu Oy, Tieno Arkkitehdit Oy, Nomaji maisema-arkkitehdit Oy ja taiteilija Osmo Rauhala.

Kilpailun toisesta kohteesta voitti ehdotus Kolmen kerroksen väkeä, jonka ovat suunnitelleet Rakennusliike Reponen Oy, Taaleri Vuokrakoti Ky, OOPEAA Office for peripheral architecture, Lunden Architecture Company ja VSU maisema-arkkitehdit Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.