Vantaan taidemuseon näyttely tuo esiin rohkeita näkökulmia Suomen historiaan – Vantaalaisnuorilta syntyy oma teos syksyn aikana

NÄYTTELY Tällä viikolla avautunut Vantaan taidemuseon uutuus tavoittelee suurta yleisömäärää.

Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen, näyttelyn kuraattori Jani Leinonen ja vs. museon päällikkö Jyrki Nieminen istahtivat istahtivat näyttelyssä esillä olevaan kultaiseen pyörätuolikaruselliin. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan taidemuseo Artsi tavoittelee uudella näyttelyllään yli 10 000 kävijää. Suomi Finland 101 –näyttely avautui yleisölle tällä viikolla.

Näyttelyssä on parikymmentä teosta, jotka Artsin vs. museon päällikkö Jyrki Niemisen mukaan puhelevat toisilleen määrätietoisesti ja painokkaastikin. Näyttelyssä joukko taiteilijoita tuo esille palasen 101-vuotiaasta Suomesta, ja ennen kaikkea valtarakenteista historian varrelta.

– Suomi 100-juhlavuoden teema oli Yhdessä. On kuitenkin paljon ryhmiä, jotka kokivat, että tämä teema ei kohdannut heitä. Yksi tällainen ryhmä on esimerkiksi saamelaiset. Nyt haluamme tuoda näkyväksi piiloon jääneitä ryhmiä taiteen kautta, Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen kertoo.

Aforismitaiteilija Matti Rauhaniemen rautalangasta väännetyt aforismit ovat osa näyttelyä.

Näyttelyvieraat pääsevät kokemaan taidelajeja laidasta laitaan. Nähtävänä on muun muassa rautalangasta väännettyjä aforismeja, helmikirjailulla tehtyjä passikansia, videoinstallaatioita, valokuvia, nukkeja ja kultainen pyörätuolikaruselli.

Yksi näyttelyn pysäyttävimmistä töistä on saanut teokselleen oman huoneen. Kyseessä on Turkissa pitkään asuneen kurdin, nykytaiteilija Baran Çağinlin veistosinstallaatio No Man's Land Teos esittää pienoismallin ihmisen aiheuttamasta sodan tuhosta, jonka keskelle katsoja voi kävellä.

Teoksen sisarosa syntyy alkusyksyn aikana yhdessä vantaalaisten nuorten kanssa. Çağinlin pitää yläkoululaisille ja lukiolaisille veistostyöpajoja, joissa yhdessä rakennetaan paras mahdollinen kaupunki. Hytösen mukaan työpajoihin osallistuu kaikkiaan yli sata nuorta, yksi ryhmällinen myös Helsingistä. Vantaalta työpajoihin osallistuu muun muassa Vaskivuoren lukion opiskelijoita.

– Työpajat alkavat syyskuun alussa ja valmista on lokakuun puolivälissä, jolloin on nähtävillä utopistinen savikaupunki, Hytönen sanoo.

Jos unelmien kaupunki syntyy saliin vasta näyttelytaipaleen aikana, on osa teoskokonaisuuksista vaatinut paljon aikaa toteutuakseen jo ennen näyttelyä. Yksi paljon sinnikkyyttä vaatinut kokonaisuus on pilalehti Garmin kansikuvia esittelevä teos. Näyttelyn kuraattori Jani Leinosen mukaan oli lähellä, että teos jää toteutumatta. Leinosen mukaan on Hytösen ansiota, että teos on nyt nähtävillä.

– Aluksi näytti lähes mahdottomalta löytää lehden kansia mistään. Kaikki saatiin lopulta yksityisiltä keräilijöiltä, jotka tavoitin soittelemalla kaikkia mahdollisia vihjeitä ja vinkkejä läpi, Hytönen sanoo.

Garm-pilalehden kansia esittelevästä kokonaisuudesta löytyy myös Tove Janssonin ensimmäinen versio Muumista, Snork-niminen hahmo.

Nieminen pitää Garm-kokonaisuutta yhtenä näyttelyn kiinnostavimmista osista. Kokonaisuus esittelee Garm-lehteä sekä Tove Janssonin ja hänen äitinsä, Signe Hammarsten Janssonin siihen tekemiä kuvituksia. Garm oli vuosina 1923–1953 Helsingissä ilmestynyt ruotsinkielinen poliittinen, kirjallinen ja kulttuurinen pilalehti, jonka perusti toimittaja Henry Rein (1884–1953).

Garm-pilalehden kannet on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä.

– Kuvat olivat aikakautenaan hyvin rohkeita, niissä oli hyvin vähän sensuuria. Kuva voi ottaa hyvin terävästi kantaa vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen, Hytönen sanoo.

Näyttelyn tärpit

Näyttelyn kuraattori Jani Leinonen: Minna HenrikssoninUnfolding Nordic Race Sciense –teos on rotututkimukseen pohjautuva vaikuttava ja ajatuksia herättävä seinämaalaus. Teos on ollut esillä myös Ruotsissa.

Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen: Vantaalaisen Warda Ahmedin sarjakuvateokset, jotka ottavat rohkeasti kantaa muun muassa politiikkaan.

Artsin vs. museon päällikkö Jyrki Nieminen: Garm-pilalehden kansikuvat, joissa sanat ja kuva yhdistyvät taiteeksi laadusta tinkimättä.

Suomi Finland 101 –näyttely on esillä Vantaan taidemuseo Artissa (Paalutori 3) 13.1.2019 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.