Vantaan taidemuseon näyttely tuo esiin rohkeita näkökulmia Suomen historiaan – Vantaalaisnuorilta syntyy oma teos syksyn aikana

NÄYTTELY Tällä viikolla avautunut Vantaan taidemuseon uutuus tavoittelee suurta yleisömäärää.

Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen, näyttelyn kuraattori Jani Leinonen ja vs. museon päällikkö Jyrki Nieminen istahtivat istahtivat näyttelyssä esillä olevaan kultaiseen pyörätuolikaruselliin. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan taidemuseo Artsi tavoittelee uudella näyttelyllään yli 10 000 kävijää. Suomi Finland 101 –näyttely avautui yleisölle tällä viikolla.

Näyttelyssä on parikymmentä teosta, jotka Artsin vs. museon päällikkö Jyrki Niemisen mukaan puhelevat toisilleen määrätietoisesti ja painokkaastikin. Näyttelyssä joukko taiteilijoita tuo esille palasen 101-vuotiaasta Suomesta, ja ennen kaikkea valtarakenteista historian varrelta.

– Suomi 100-juhlavuoden teema oli Yhdessä. On kuitenkin paljon ryhmiä, jotka kokivat, että tämä teema ei kohdannut heitä. Yksi tällainen ryhmä on esimerkiksi saamelaiset. Nyt haluamme tuoda näkyväksi piiloon jääneitä ryhmiä taiteen kautta, Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen kertoo.

Aforismitaiteilija Matti Rauhaniemen rautalangasta väännetyt aforismit ovat osa näyttelyä.

Näyttelyvieraat pääsevät kokemaan taidelajeja laidasta laitaan. Nähtävänä on muun muassa rautalangasta väännettyjä aforismeja, helmikirjailulla tehtyjä passikansia, videoinstallaatioita, valokuvia, nukkeja ja kultainen pyörätuolikaruselli.

Yksi näyttelyn pysäyttävimmistä töistä on saanut teokselleen oman huoneen. Kyseessä on Turkissa pitkään asuneen kurdin, nykytaiteilija Baran Çağinlin veistosinstallaatio No Man's Land Teos esittää pienoismallin ihmisen aiheuttamasta sodan tuhosta, jonka keskelle katsoja voi kävellä.

Teoksen sisarosa syntyy alkusyksyn aikana yhdessä vantaalaisten nuorten kanssa. Çağinlin pitää yläkoululaisille ja lukiolaisille veistostyöpajoja, joissa yhdessä rakennetaan paras mahdollinen kaupunki. Hytösen mukaan työpajoihin osallistuu kaikkiaan yli sata nuorta, yksi ryhmällinen myös Helsingistä. Vantaalta työpajoihin osallistuu muun muassa Vaskivuoren lukion opiskelijoita.

– Työpajat alkavat syyskuun alussa ja valmista on lokakuun puolivälissä, jolloin on nähtävillä utopistinen savikaupunki, Hytönen sanoo.

Jos unelmien kaupunki syntyy saliin vasta näyttelytaipaleen aikana, on osa teoskokonaisuuksista vaatinut paljon aikaa toteutuakseen jo ennen näyttelyä. Yksi paljon sinnikkyyttä vaatinut kokonaisuus on pilalehti Garmin kansikuvia esittelevä teos. Näyttelyn kuraattori Jani Leinosen mukaan oli lähellä, että teos jää toteutumatta. Leinosen mukaan on Hytösen ansiota, että teos on nyt nähtävillä.

– Aluksi näytti lähes mahdottomalta löytää lehden kansia mistään. Kaikki saatiin lopulta yksityisiltä keräilijöiltä, jotka tavoitin soittelemalla kaikkia mahdollisia vihjeitä ja vinkkejä läpi, Hytönen sanoo.

Garm-pilalehden kansia esittelevästä kokonaisuudesta löytyy myös Tove Janssonin ensimmäinen versio Muumista, Snork-niminen hahmo.

Nieminen pitää Garm-kokonaisuutta yhtenä näyttelyn kiinnostavimmista osista. Kokonaisuus esittelee Garm-lehteä sekä Tove Janssonin ja hänen äitinsä, Signe Hammarsten Janssonin siihen tekemiä kuvituksia. Garm oli vuosina 1923–1953 Helsingissä ilmestynyt ruotsinkielinen poliittinen, kirjallinen ja kulttuurinen pilalehti, jonka perusti toimittaja Henry Rein (1884–1953).

Garm-pilalehden kannet on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä.

– Kuvat olivat aikakautenaan hyvin rohkeita, niissä oli hyvin vähän sensuuria. Kuva voi ottaa hyvin terävästi kantaa vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen, Hytönen sanoo.

Näyttelyn tärpit

Näyttelyn kuraattori Jani Leinonen: Minna HenrikssoninUnfolding Nordic Race Sciense –teos on rotututkimukseen pohjautuva vaikuttava ja ajatuksia herättävä seinämaalaus. Teos on ollut esillä myös Ruotsissa.

Artsin yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen: Vantaalaisen Warda Ahmedin sarjakuvateokset, jotka ottavat rohkeasti kantaa muun muassa politiikkaan.

Artsin vs. museon päällikkö Jyrki Nieminen: Garm-pilalehden kansikuvat, joissa sanat ja kuva yhdistyvät taiteeksi laadusta tinkimättä.

Suomi Finland 101 –näyttely on esillä Vantaan taidemuseo Artissa (Paalutori 3) 13.1.2019 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 14. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 15. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.