Vantaalle halutaan maksuton puistolounas – Viimeisin kokeilu meni pieleen, "asiakaskuntaa ei riittänyt"

PALVELUT Helsingissä ja Keravalla lapset saavat kesäisin puistolounaan.

Kaksivuotiaan Arielan äiti Annaleena Jämsä toivoo, että mikäli maksutonta puistoruokaa päätetään Vantaalla tarjota, sitä olisi tarjolla puistoissa, joihin on hyvät yhteydet julkisella kulkuvälineillä. Niin paikalle voisi tulla kauempaakin. Tiina Örn

Tiina Örn

Helsingin kaupunki on tarjonnut lapsille maksutonta leikkipuistoruokailua jo 76 kesää. Vantaalla vastaavaa perinnettä ei ole ollut ainakaan viimeiseen 14 vuoteen, toteaa Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Sole Askola-Vehviläinen

– 80-luvulla on saattanut olla koululaisten kesäleikkipuistotoimintaa, jossa jonkin aikaa tarjottiin aterioita, kommentoi Askola-Vehviläinen.

Kouluruoan puuttumista ei välttämättä pystytä kodeissa paikkaamaan."

Lyhyitä puistoruokailukokeiluja on Vantaallakin nähty. Muutama vuosi sitten maksuton lounas tarjottiin kesäaikaan koulun pihalla Hakunilassa. Kaupungilta kerrotaan, ettei kokeilu ollut kovin onnistunut. Alueella oli kyseisenä kesänä paljon muuta toimintaa, eikä asiakaskuntaa riittänyt puistoruokailuun.

Asia on jälleen tapetilla, sillä demariryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen maksuttoman puistoruokailun järjestämisestä.

– Ehdotamme, että kaupungin eri toimialat pohtisivat yhdessä esimerkiksi järjestöjen kanssa, miten maksuton puistoateria saataisiin tarjolle lapsille kesäloma-aikaan, kuvaa valtuutettu Minna Räsänen (sd.).

Aloitteessa todetaan Vantaallakin olevan paljon perheitä, joissa toimeentulovaikeudet ovat arkipäivää, eikä maksuttoman kouluruoan puuttumista välttämättä pystytä kodeissa paikkaamaan kesäloma-aikaan.

Helsingissä tiedetään, mitä leikkipuistoruokailun järjestäminen maksaa kaupungille.

– Kesällä 2018 syötiin 156 896 ateriaa. Kokonaiskustannus kesää kohden on noin 180 000 euroa. Aterian hinta on keskimäärin vähän yli 1,15 euroa, summaa ruokapalveluvastaava Erja Suokas

Myös valtuustoaloitteessa arvioidaan kustannuksia: ruokailu ja ohjattu toiminta leikkipuistoissa maksaisivat yhdessä puistokohteessa noin 35 000 euroa kesältä.

Puistoruokailusta on pidetty Helsingissä kiinni myös taloudellisesti vaikeina aikoina eikä palvelun jatkuminen ole ainakaan toistaiseksi uhattuna.

– Puistoruokailun edut tasa-arvoisena ja ennaltaehkäisevänä palveluna sekä sosiaaliset hyödyt nähdään panostamisen arvoisina, muotoilee Suokas.

Vaikka puistoruokailuun ei Helsingissä ilmoittauduta ennakkoon, menekin arviointi on Suokkaan mukaan hyvin hanskassa. Hävikkiä ei juurikaan synny.

Suokas tietää myös puistoruokalistan suosikit.

– Italianpata ja kirjolohikeitto houkuttelevat enemmän syöjiä paikalle. Vieraillessani leikkipuistossa kuluneena kesänä sain palautetta, että kasvispapupata koettiin hieman erikoiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.