Yksi rikoshistorian karmivimmista murhista: Toinenkin paloittelusurmaaja pääsee vapaaksi

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa vuonna 2004 tuolloin 29-vuotiaan miehen elinkautiseen murhasta. Mies vapautuu vankilasta maaliskuussa. Pekka Ruissalo

Sanna Jompero

Helsingin hovioikeus päätti torstaina antamassaan ratkaisussa, että elinkautiseen vankeusrangaistukseen Tampereen paloittelusurmasta tuomittu mies vapautuu vankilasta.

Oikeuden mukaan mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa. Koeaika on kolme vuotta. Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

Hovioikeuden käytettävissä oli hakemuksen ja Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon lisäksi muun muassa vankilan ja Psykiatrisen vankisairaalan lausunto.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista.

Hovioikeus katsoi, että vankilassaoloajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan. Vapauttamista puolsi myös hyvin sujunut vankeusaika. Vankilassa mies on muun muassa osallistunut vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan sekä opiskellut catering-alaa ja maataloutta. Lisäksi hakijan on arvioitu sitoutuvan päihteettömyyteen ja sen valvontaan.

Mies istui vankilassa ennen vapautumistaan ennätykselliset 15 vuotta ja 9 kuukautta. Suomessa elinkautinen kestää keskimäärin reilut 14 vuotta.

Yksi Suomen rikoshistorian karmivimmista paloittelumurhista tapahtui Tampereella vuonna 2002.

Mies puukotti hänelle entuudestaan tunteman 29-vuotiaan miehen. Teon jälkeen ruumis paloiteltiin. Paloittelussa miehen apuna miehellä oli tuttu nainen. Ruumiinosia etsittiin nokialaiselta kaatopaikalta toista kuukautta. Tapaukseen liittyi myös kannibalismia.

Mies katsoi syyllistyneensä tappoon, ei murhaan ja valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Turun hovioikeus ei muuttanut miehen tuomiota.

Miehen paloittelukumppanina ja ruumiin hävittämisessä avustanut, niin ikään elinkautiseen tuomittu nainen vapautuu vankilasta tämän vuoden lopussa. Rikosseuraamuslaitos ei ollutpuoltanut hänen vapauttamista.

Nainen syyllistyi seuraavan vuoden juhannuksena, vuonna 2003, murhaan Pirkkalassa. Tässäkin tapauksessa kaksikko paloitteli yhdessä ruumiin. Hovioikeus ei muuttanut myöskään naisen saamaa tuomiota.

Molemmat tuomittiin murhan lisäksi kahdesta hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta.

Kaksikolle tehtyjen mielentilatutkimusten mukaan he toimivat täydessä ymmärryksessä teot tehdessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.