Kivistön seudulle kaavaillaan uutta Lapinkylän asemaa – Kahden juna-aseman lähialueille voisi asuttaa jopa 45 000 ihmistä

Vantaa kaavailee, että Kivistön seudulle rakennetaan lähivuosina uusi Lapinkylän asema. Jos alueella on kaksi asemaa, Kivistö ja Lapinkylä, kilometrin säteelle niistä voidaan asuttaa reilun 15 vuoden kuluessa jopa 45 000 ihmistä.

Kaupunki tähtää siihen, että Kivistöstä muotoutuu monimuotoinen, tiivis ja värikäs ”kahden aseman joukkoliikennekaupunki”, jossa suositaan jalankulkua, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

– Uusia asuinalueita tarvitaan, koska Vantaan väestönkasvun ennustetaan jatkuvan voimakkaana. Yleiskaavaa varten laadituissa skenaarioissa väestömäärä kasvaisi vuoteen 2050 mennessä ainakin 302 000:een tai jopa 370 000 asukkaaseen. Kivistö on yksi Vantaan ainoista hyvien liikenneyhteyksien äärellä olevista alueista, joihin voidaan rakentaa asuntoja niin monelle asukkaalle, selvittää Kivistön aluearkkitehti Anna-Riitta Kujala

Suunnitelmat liittyvät Kivistön seudun kaavoitusta ohjaavaan kaavarunkoon, jonka luonnosvaihetta kaupunkisuunnittelu on työstänyt.

– Lapinkylän asema kuuluu kakkosvaiheessa toteutettaviin kehäradan asemiin, ja nyt kaavarunkotyöllä osoitamme, että sen rakentaminen on välttämätöntä kestävän väestönkasvun mahdollistamiseksi, Kujala painottaa.

Asutusta on tarkoitus rakentaa varsinkin Kivistön ja Lapinkylän asemien lähelle ja väliselle alueelle Kivistön keskustaan. Suunnittelualue kattaa noin 530 hehtaarin alan, jolla on sekä kaupungin että yksityisten maanomistusta.

Alustavan suunnitelman mukaan keskusta-alueelle tavoitellaan monenlaisia 2–15-kerroksisia asuintaloja: niin omakotitaloja, rivitaloja kuin kerrostalojakin.

Asemien ympärille on ideoitu erilaisia naapurustoja, jotka sijaitsisivat monipuolisten palvelujen yhteydessä. Naapurustoilla olisi oma teemansa, kuten kulttuuri, ekologisuus tai yhteisöllisyys.

– On hahmoteltu 5–7 korttelin kokonaisuuksia: tällaisia voisivat olla kuvataide-, urheilu-, musiikki-, energia- ja vapaakaupunkikorttelit, Kujala kertoo.

Monimuotoinen korttelirakenne voisi synnyttää Kivistöön oman vahvan paikallisidentiteettinsä ja tarjota asuin- ja työympäristöjä moneen makuun ja tarpeeseen.

Kivistön keskustaa rakennetaan jo tohinalla. Tavoitteena on, että ensimmäisten ensisijaisesti Lapinkylän asemaan tukeutuvien kortteleiden rakentaminen alkaa 2022.

– Toiveenamme on, että suurin osa suunnitelluista asuinkortteleista on toteutunut 15 vuoden kuluttua.

Kivistön keskustasta halutaan tehdä myös vehreä asuinkeidas, joissa on sopivaa elinympäristöä paitsi ihmisille myös alueella esiintyville liito-oraville.

Kaavoitus alussa

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi viime viikon maanantaina Kivistön kaavarunkoluonnoksen, joka sisältää ajatuksen Lapinkylän asemasta ja uusista asuinalueista. Viime maanantaina kaupunginhallitus puolestaan päätti asettaa kaavarunkoluonnoksen nähtäville syys–lokakuussa.

Kaupunkisuunnittelun tavoitteena on, että lautakunta, kaupunginhallitus ja -valtuusto siunaavat valmiin kaavarungon ensi vuonna. Kaavarunko toimii Kivistön keskustan asemakaavoitusta ohjaavana suunnitelmana. Yksityiskohdista päätetään erikseen asemakaavojen yhteydessä.

Puu-Kivistön asemakaava tulee päätöskäsittelyyn syksyllä. Ensi vuonna käynnistyy ensimmäinen Lapinkylän asemaan tukeutuvan asuinalueen asemakaava.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut