Vauvabuumi? – Vantaa loistaa ainakin yhdessä tilastossa

VÄESTÖ helsinki, Espoo ja koko Suomi häviävät Vantaalle syntyvyysluvuissa.

Lastenhoitoalalla työskentelevälle Inka Kaskeelle ja kätilö Tiina Männistölle lapsiasiat ovat tuttuja. – Vantaalla on paljon nuoria perheitä. Se varmasti näkyy tuossa tilastossa, pohtii Männistö, itsekin kolmen lapsen äiti. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaa voittaa syntyvyystilastossa naapurikunnat.

Espoossa ja Helsingissä syntyi viime vuonna lukumäärällisesti enemmän vauvoja, mutta Vantaa on pääkaupunkiseudun ykkönen tarkasteltaessa syntyneiden vauvojen määrää 1000 asukasta kohden. Vantaan syntyvyysluku on myös suurempi kuin koko maan keskiarvo.

Erityisasiantuntija Jaana Halonen Kuntaliitosta avaa tilastoja:

– Vuonna 2017 Vantaalla syntyi 11,3 lasta tuhatta asukasta kohden. Espoossa vastaava luku oli 11,1 ja Helsingissä 10,2. Kehyskuntien suhteelliset syntyvyysluvut olivat alempia kuin pääkaupunkiseudun kunnissa. Koko maassa syntyi 9,1 lasta per 1000 asukasta.

Syntyneidenlukumäärä on Vantaalla vähentynyt viimeisen 10 vuoden aikana. Väestömäärä on kasvanut, mutta kasvu on tullut sekä luonnollisesta väestönkasvusta että muuttoliikkeestä, kertoo tutkija Harri Sinkko Vantaan kaupungilta. Luonnollisen väestönkasvun määrä saadaan vähentämällä syntyneiden lukumäärästä kuolleiden määrä.

– Vuonna 2017 muuttoliikkeen osuus oli noin 68 prosenttia. Vuonna 2008 muuttoliikkeen osuus oli noin 37 prosenttia, joten muuttoliikkeen osuus on kasvanut selvästi, sanoo Sinkko.

Espoossa syntyvyyden kehitys on ollut samanlaista kuin Vantaalla, Helsingissä syntyneiden määrä näyttää kääntyneen laskuun vasta 2016.

Ulkomaalaistaustaisten syntyvyysluku on koko maata tarkasteltaessa kaksi kertaa suurempi kuin ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä. Ulkomaalaistaustaisten osuus koko Suomen väestöstä oli viimeksi vahvistetun tilaston mukaan 6,6 prosenttia, mutta syntyneistä osuus oli lähes 13 prosenttia.

– Vantaalaisista ulkomaalaistaustaisia on lähes 18 prosenttia. Se on huomattavasti koko maan vastaavaa osuutta suurempi ja tästä voi kuitenkin päätellä, että osuus on varmasti merkittävä Vantaan väestönkasvun kannalta, pohtii Halonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.