Melkoinen mullistus: Näistä lähteistä 18–24-vuotiaat saavat uutisensa – "Insta" kiinnostaa enemmän kuin Yle

Mikko Välimaa

Suomalaiset seuraavat entistä enemmän uutisia, käy ilmi tuoreesta kyselystä. Suurin muutos näyttää tapahtuneen parikymppisten suomalaisten keskuudessa.

IROResearchin tekemässä kyselyssä 47 prosenttia vastaajista arvioi uutisten käyttönsä kasvaneen viime vuosina.

Vain joka viides suomalainen arvioi uutisten käyttönsä vähentyneen.

Eniten uutisten parissa viettämäänsä aikaa olivat lisänneet 18–24-vuotiaat. Tästä ikäluokasta peräti 69 prosenttia arvioi uutisten seuraamisen lisääntyneen viimeisten vuosien aikana.

Digitaaliset, maksuttomat sanomalehtien uutissivustot ovat nuorten ylivoimaisesti eniten seuraama uutislähde. Näitä seurasi 74 prosenttia 18–24-vuotiaista. Toiseksi sijoittui Google (45 prosenttia) ja kolmanneksi Facebook (41 prosenttia).

Parikymppisten suomalaisten uutisten seurannassa korostui voimakkaasti myös Snapchatin (15 prosenttia), Instagramin (31 prosenttia), Youtuben (30 prosenttia) ja Facebookin (41 prosenttia) merkitys. Snapchattia lukuun ottamatta nämä palvelut päihittävät selvästi esimerkiksi Ylen palvelut.

Kyselystä käy ilmi myös, millaisen jutun suomalaiset uutiseksi mieltävät.

37 prsoenttia vastaajista sanoi, että uutisen voi tuottaa kuka tahansa, mutta sosiaalisessa mediassa julkaistua tuttavan tekemää julkaisua piti uutisena vain 7 prosenttia.

Toimittajien tekemiin uutisiin luotetaan pääsääntöisesti, mutta kriittisyyskin on laajaa.

Väitteen ”Toimittajan tekemä juttu on uutinen” kanssa oli täysin tai melko samaa mieltä 59 prosenttia suomalaisista ja eri mieltä oli joka kymmenes.

Koko Suomen väestön tasolla uutisia seurataan viikoittain eniten Ylen televisiokanavista (64 prosenttia), sanomalehtien maksuttomista digitaalisista palveluista (62 prosenttia) ja painetuista sanomalehdistä (61 prosenttia).

Neljänneksi sijoittuivat painetut kaupunkilehdet (44 prosenttia) ja Ylen radiokanavat (42 prosenttia).

Sen sijaan 18–24-vuotiaan seurasivat huomattavasti vähemmän Ylen televisio- ja radiokanavia ja painettuja sanoma-, kaupunki- ja aikakauslehtiä. Näiden käyttö oli merkittävästi vähempää myös 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä.

Itselle tärkeiden uutiskanavien määrän arvioitiin viime vuosina ennemminkin lisääntyneen. Lisääntyminen korostui eläkeläisten keskuudessa, vähentyminen 25–34-vuotiaiden parissa.

Snapchat, Twitter, verkon uutisportaalit, Instagram, YouTube ja WhatsApp eivät koko väestön tasolla ole merkittäviä uutislähteitä. Niitä seuraa viikoittain uutismielessä vain 2–12 prosenttia suomalaisista. IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -kyselyn tiedonkeruu tehtiin internetpaneelissa. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 11. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone
 15. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.