Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Päivähoitolaskelmat menivät miljoonilla pieleen – "Todelliset kustannukset voivat olla vieläkin suuremmat"

LUVUT Puolitoista miljoonaa muuttui 5,5 miljoonaksi. Neljästäsadasta tuli yli viisisataa.

Vantaa luopui päivähoidon rajauksesta tämän vuoden elokuussa. Kaikilla vantaalaislapsilla on nyt oikeus kokopäiväiseen päivähoitoon vanhempien työ- ja opiskelutilanteesta riippumatta.

Jotta kaikille riittää tilaa päiväkodeissa, Vantaa päätti rakentaa kuusi uutta paviljonkipäiväkotia. Kuudesta paviljongista kaksi, Latukujan sekä Krassitien paviljongit, otettiin käyttöön elokuussa ja Vaskivuoren paviljongin toiminta käynnistyi Pyörrekujan päiväkodissa väistötiloissa.

Vain puoli vuotta sitten arvioitiin paviljonkitiloista aiheutuvien kokonaiskulujen olevan vuosittain noin 1,5 miljoonaa euroa Pieleen meni. Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen kertoo kokonaiskustannuksen kuudesta paviljongista olevan vuodessa 5,5 miljoonaa euroa.

Kokoaikaisten lasten määrä on kasvanut viime keväästä noin 530 lapsella. Helmikuussa 2018 arvioitiin päivähoito-oikeuden rajaamisen päättyessä hoitopaikkoja tarvittavan lisää noin 400.

– Tarkat lukumäärät saadaan 20. syyskuuta syksyn ensimmäisten tilastojen valmistuessa, sanoo Askola-Vehviläinen.

Päivähoidon rajaus purettiin Vantaan kaupunginvaltuuston päätöksellä marraskuussa 2017. Vain perussuomalaiset äänestivät rajauksen säilyttämisen puolesta.

Perussuomalainen valtuutettu Mika Niikko toteaa, että rajauksen purun todelliset kustannukset voivat olla vuositasolla vieläkin suuremmat kuin 5,5 miljoonaa euroa.

– Rajauksen aikana osa-aikaisessa varhaiskasvatuksessa on ollut tuhat viisisataa vantaalaislasta. Vielä ei tiedetä, kuinka moni heistä päätyy kokoaikahoitoon.

Niikko korostaa, että rajauksen aikanakin kaikilla lapsilla oli oikeus 20 tunnin varhaiskasvatukseen.

– Kaksikymmentä tuntia viikossa vastaa alakoululaisen kouluviikkoa. Ajatus täydestä päivähoito-oikeudesta voi kuulostaa kauniilta, mutta se on kallis ja tarpeeton, kommentoi Niikko.