Äiti ihmettelee luokkatoimikunnan toivetta: "Eikö rahankeruu retkiin ole lähes laitonta?"

KOULUT Perusopetuksen johtajan mukaan Vantaan kouluissa noudatetaan valtakunnallisia Opetushallituksen luokkaretkilinjauksia.

Osa vantaalaisista luokkatoimikunnista kerää vanhemmilta lahjoitusrahoja luokkaretkiä varten. Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen

Tuomas Massinen

Luokkatoimikunnan retkien rahoitus on noussut taas keskusteluihin, kun uusi kouluvuosi on alkanut. Eräs Aurinkokiven koulun kolmosluokkalaisen vanhempi oudoksuu toimikuntansa toimintaa. Tämä on toivonut Wilma-viestissä, että vanhemmat maksavat 20 euroa per oppilas toimikunnan tilille, jotta aktiviteetteja voidaan lukuvuonna järjestää.

– Luokkatoimikunta lähes velvoittaa jokaista kolmosluokkalaista maksamaan 20 euroa. Eikö rahankeruu ole lähes laitonta tai ainakin eettisesti väärin ja aseta lapset eriarvoiseen asemaan? nimettömänä pysyttelevä vanhempi kysyy.

Hänen mukaansa myös viime lukuvuonna luokkatoimikunta pyysi 20 euroa retkiä varten. Lisäksi opettajat keräsivät vanhemmilta pienempiä summia lasten junamatkoihin. Huoltajan mukaan rahankeruu on närkästyttänyt myös joitakin muita vanhempia.

– He ovat silti antaneet rahan, jottei oma lapsi jää ulkopuolelle. Itse en maksa mitään ihan periaatteesta. Koulun pitää olla maksuton.

Aurinkokiven koulun rehtori Sari Silander painottaa, että opinahjo tarjoaa kaikille oppilaille vuosittain ilmaisretkiä muun muassa museoihin. Luokkatoimikunnan aktiviteetit ovat "ylimääräistä ja usein vähän kalliimpaa ohjelmaa", jota lapset ja vanhemmat ovat itse toivoneet. Tällaisen ohjelman toteutus perustuu vanhempien vapaaehtoisuuteen. Silander huomauttaa, ettei ketään huoltajaa velvoiteta maksamaan leirikouluista tai vaikkapa SuperPark-retkistä.

– Jos vanhempi ei anna toivottua summaa, hänen lapselleen järjestyy yleensä rahoitus koulun varoista. Toinen vaihtoehto on, että pitäydytään ilmaisretkissä.

Rehtorin mukaan tietoon ei ole tullut huolta retkien rahoitustavoista.

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo, että Vantaalla noudatetaan valtakunnallisia Opetushallituksen luokkaretkilinjauksia.

– Kaikki oppilaat voivat osallistua perusopetuksen toimintaan maksutta. Jos koulu järjestää opintoretkiä tai leirikouluja, niihin on voitava kaikkien osallistua, Kalo kiteyttää.

Luokkatoimikunnat voivat kerätä varoja aktiviteetteihinsa. Osa niistä pitää esimerkiksi myyjäisiä tai pyytää lahjoituksia. Kalo korostaa, ettei kenelläkään ole oikeutta velvoittaa vanhempia maksamaan rahaa tai tekemään talkootöitä, jotta oppilaat pääsevät opintoretkelle tai leirikouluun.

– Kaikki oppilaat pääsevät mukaan riippumatta osallistumisesta varainkeruuseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 7. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 10. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 12. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 13. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 14. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 15. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.