Isä kertoo: 10-vuotias poika pelästyi kofeiinipärinöitä – S-ryhmä haluaisi energiajuomille ikärajat lakiin

S-ryhmä toivoo lainsäätäjien pohtivan energiajuomien myyntikieltoa. Kuvituskuva. Arkisto/Outi Paappanen

Don Lehtinen

Vantaalainen isä Antti Paukkala kertoo Vantaan puskaradio -ryhmässä Facebookissa hänen poikansa ensimmäisestä kofeiinikokeilusta, joka päättyi itkuun.

– 10-vuotias poikani tuli energiajuomapäissään kotiin. Vapisee ja on ihan sätky, pelästyi itsekin ja haluaisi olon jo menevän ohi. Ei ole koskaan ennen maistanut, eikä kuulemma enää koskaan maista, katuu kovasti. Puoli tölkillistä riitti sydämentykytyksiin tunneiksi, ja nyt vähän itkettääkin, Paukkala kirjoittaa.

Kirjoituksessaan Paukkala ihmettelee, miksi energiajuomia myydään S-ryhmien kaupassa ilman ikärajoja, kun esimerkiksi joissain K-kaupoissa ikärajat ovat käytössä. Samaa ihmetellään myös päivityksen alapuolella pitkäksi venyneessä keskustelussa.

Jotkin K-ryhmän kauppiaat ovat kieltäneet energiajuomien myynnin alle 16-vuotiaille S-Marketit ja Lidlit ovat ketjuvetoisia, joten yksittäiset myymälät eivät voi päättää itse omista myyntikielloistaan kuten kauppiasvetoiset K-Marketit.

S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen pitää tapausta valitettavana. S-ryhmällä ei ole virallista ohjeistusta energiajuomien myyntiin tai sen rajoituksiin. S-ryhmä noudattaa sen sijaan elintarvikelainsäädäntöä samaan tapaan kuin alkoholin ja tupakan myynnissä noudatetaan alkoholilakia ja tupakkalakia.

– Olisi ihan paikallaan, että lainsäädännössä otettaisiin kantaa kofeiinia sisältävien juomien ikärajoituksiin, Lyytikäinen sanoo.

Aiemmin S-ryhmä ei ole ottanut kantaa energiajuomien ikärajoituksiin.

Heinäkuussa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila otti äänekkäästi kantaa ikärajoitusten puolesta Tuolloin hän vaati kauppoja noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n suositusta olla myymättä energiajuomia alle 15-vuotiaille.

Käytännössä S-ryhmän myymälöissä ei markkinoida energiajuomia erikseen, eikä energiajuomia laiteta myymälöissä erityisille myyntipaikoille esimerkiksi hyllyjen päätyihin.

Jos energiajuomalainsäädäntöä lähdettäisiin toteuttamaan, lainsäätäjät joutuisivat harkitsemaan, pitäisikö esimerkiksi kofeiinia sisältävien virvoitusjuomien tai kahvin myyntiä rajoittaa. Pitäisi myös selvittää, mikä olisi tasa-arvoinen tapa selvittää ostajan ikä, sillä alaikäisillä on henkilöllisyystodistus mukana vaihtelevasti. Esimerkiksi mopokortti ei olisi reilu ostamisen edellytys.

Lyytikäinen perustelee S-ryhmän ohjeistuksen puutetta samalla tavalla. S-ryhmän pitäisi ajaa lainsäädännön edelle ja päättää, mitkä tuotteet olisivat mukana ja miten ostajat todistaisivat ikänsä.

Lyytikäisen mukaan on aiheellista keskustella myös muiden juomien terveellisyydestä. S-ryhmän sisällä onkin jo pohdittu, miten se voisi viestiä paremmin terveellisistä juomavaihtoehdoista ja sokerijuomien käyttömääristä.

Paukkala kertoo, että hänen poikansa on tapauksen jälkeen oppinut läksynsä.

– Korostan, etten syytä tästä myyjää tai S-ryhmää. Kyllä tämä oli poikien omaa hölmöilyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 2. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 3. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 4. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 5. Eikö takaisinsoittoa tullut? – 650:n vantaalaisen tiedot katosivat terveysasemien puhelinpalvelun järjestelmästä
 6. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 7. Vantaalle etsitään uutta varhaiskasvatusjohtajaa
 8. Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen
 9. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 10. Vantaa irtisanoi sopimuksensa siivousfirma SMC Palveluiden kanssa
 11. Hänninen 12.8.
 12. Kadunvarteen Jokiniemessä jätetystä lihanpalasta löytyi lasinsiruja – poliisi kehottaa koiran ulkoiluttajia tarkkaavaisuuteen
 13. Vanhempi voi harvoin kilpailla teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista
 14. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 15. Vantaalaisen taiteilijan teoksia on esillä eroottisen taiteen näyttelyssä – "Taide voi palauttaa seksuaalisuuteen henkisen aspektin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.