Vantaalaisella Katja-Maaria Vilénillä on kaksi ammatti-identiteettiä, papin ja taiteilijan – "Rehellisyys ja sisäinen etsintä ovat molemmissa tärkeitä"

TAIDE Debyyttinäyttely Helsingissä esillä vielä reilun viikon.

Katja-Maaria Vilén maalaa työnsä akryyli- ja öljyvärein. Vieressä oleva Tulvinta-niminen teos on tältä vuodelta. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Seinillä on katseen nopeasti vangitsevia, värikylläisiä töitä.

– Näitä katsoessa tulee hyvälle mielelle ja löytää koko ajan jotain uutta, kehuu espoolainen Lea Karttunen galleriassaan Helsingin Ullanlinnassa.

Esillä on vantaalaisen Katja-Maaria Vilénin maalauksia, jotka kertovat tekijänsä sisäisestä matkasta ihmisenä ja taiteilijana.

– Taide on minulle omaa ydintä kohti kulkemista, oman autenttisuuden tavoittamista, Vilén kiteyttää.

– Jokaisen taulun takana on itsessä tapahtunut aito liikahdus tai kokemus, joka on koskettanut ja joka on eletty läpi. Monia töitä voi kuvata tavallaan sielunmaisemiksi.

Yksityisnäyttely on Hämeenkylän seurakunnassa osa-aikaisena pappina työskentelevälle Vilénille debyytti, ensimmäinen rohkea esiinastuminen taiteilijana. Askeleen ottamiseen johti taiteilijan ystävältä lähtenyt vinkki galleristille, jonka kiinnostus heräsi ja poiki yhteydenoton.

– Oli hyvä, että kutsu tuli ikään kuin ulkopuolelta. Muuten olisin voinut vatvoa näyttelyn toteuttamista vaikka kuinka pitkään, Vilèn tunnustaa.

– Tämä on yksi iso taitekohta elämässä ja avajaisten kynnyksellä oli kieltämättä vähän salamaniskemä olo. Ajattelin, että onko oma tietty hulluus nyt sitten seinillä kaikkien katsottavana, hän naurahtaa.

Yleisöpalautteen sävy oli kuitenkin heti ensimmäisenä päivänä selkeän myönteinen ja konkretisoitui ennen sulkemisaikaa viiden maalauksen myyntinä. Niihin lukeutui kaksi kolmesta teoksesta, joissa Vilén oli halunnut kokeilla metallipohjaa.

– Maalasin ne uunipelleille.

Pappeus ja taiteilijuus ovat 33-vuotiaalle Vilénille kaksi kokonaan eri ulottuvuutta.

– Taiteessa menen ihan täysin omilla ehdoillani. Pappina taas en tuo itseäni ja omia ajatuksiani niin paljon esille, vaan olen palvelija ja kannattelija ja toisen ihmisen kokemusten sanoittaja, hän vertaa.

Ulottuvuuksien välillä ei kuitenkaan ole ristiriitaa.

– Rehellisyys ja sisäinen etsintä ovat minulle molemmissa tärkeitä.

Taiteen tekeminen ei ole Vilénille harrastus, vaan ammatti-identiteetti.

– Olen aivan lapsuudesta asti ollut vakuuttunut siitä, että minusta tulee taiteilija.

Toistaiseksi pappeus ja taiteilijuus kuitenkin kulkevat kilpailematta rinnakkain.

– Voi toki tulla erilaisia kausia, jolloin aina jompikumpi on vahvempana, mutta muuten tulevaisuus on auki. Haluan seurata sisäistä ääntäni.

Omalla näyttelyllä on Vilénin taiteilija-minän vahvistamisessa iso merkitys, varsinkin kun maalaamiseen tuli teini-iän jälkeen kymmenen vuoden tauko, jota hän luonnehtii ”tuskalliseksi lukittumiseksi”. Siihen vaikutti venäläisen klassisen perinteen mukainen taideopetus.

– Sain sitä 13–16-vuotiaana. Minulla oli taitava opettaja ja opin paljon. Olin kuitenkin nuori, kaikki oli värien käyttöä myöten hyvin tarkkaan määriteltyä ja ohjattua ja tuntui, että maalaamisesta tuli täysin ulkoaohjautuvaa. Kadotin kosketuksen oman taiteen tekemiseen. Jätin maalaamisen ja lähdin opiskelemaan teologiaa.

Vuonna 2015 hän otti virkavapaata opiskeluun Vapaassa taidekoulussa.

– Tuntui kuin sisäinen tulivuori olisi purkautunut. Tein hirveällä tahdilla valtavan määrän töitä. Nyt olen Taidekoulu Alfassa, josta valmistun puolentoista vuoden päästä.

Avain sisäiseen lukkoon on löytynyt. Debyyttinäyttely todistaa siitä puhtain, vapautunein värein.

Katja Maaria Vilènin näyttely Sisäinen matka Galleria Saimassa (Neitsytpolku 9, Hki) 2. syyskuuta asti. Avoinna ke-pe klo 11–17, la–su klo 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaan seudun steinerkoululle rakennetaan päiväkoti – esiopetus alkaa Vallinojalla jo syksyllä
 2. Kansallinen liiga alkaa ensi viikolla – otteluohjelmaan voi tulla vielä muutoksia
 3. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 4. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 5. Mielipide: Pyöräteihin tarvitaan selkeät merkinnät – "Ihmiset eivät ajattele kumpaa puolta kulkevat"
 6. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 7. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei toistaiseksi ole löytynyt vääryyksiä – tätä elintarvikelisäainetta on tutkittu
 9. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 10. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 11. "Maksimiyleisökapasiteetti on 450 henkeä" – huippumusasta nautitaan sittenkin Helsingin perinteisessä festaripaikassa kesäkuussa
 12. "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä" – poliisi epäilee nuorten miesten nakelleen juomatölkkejä Helsingin 134-metrisestä tornitalosta
 13. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 14. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 2. Kutistuuko Tikkurilan jättihanke? – Hyvinvointikeskuksen tarveselvitys päivitetään
 3. Kymmenet tutkijat vetoavat: Käytä maskia julkisella paikalla, vaikka huivia jos ei muuta – "Auttaa pelastamaan ihmishenkiä"
 4. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 5. Kilpailutus on vain yksi mahdollinen tapa edetä Kivistön hankkeessa – "Ei ole kenenkään intresseissä, että asia on tässä jamassa"
 6. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 7. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 8. Vantaa helpottaa ravintoloitsijoiden arkea – terassia saa laajentaa 10 pöydällä ilman lupamenettelyä
 9. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 10. Kaupunginjohtajan avaus: Myydään Kauniala, A-Tulkkaus, asuntoja, kiinteistöjä ja saaret
 11. Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 14. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 15. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.