Kun kaktukset muuttuvat liian helpoiksi, orkideakasvatus tuo haastetta harrastukseen – valittavana tuhansia lajeja

HARRASTUKSET Orkideaharrastajalla on valittavana hoidokeikseen tuhansia lajeja.

Kaunokainen tunnetaan nimellä Cycnodes Wine Delight. Sinikka Pollari

Jari Pietiläinen

Pasilassa ei tarvitse nostaa katsettaan yötaivaalle, jotta näkisi tuikkivia tähtösiä – Sinikka Pollari näkee tähtiä ja timantteja aivan kotinsa seinien sisällä.

Orkideat ja Pollari tapasivat toisensa jo vuosia sitten, mutta ilmiliekkiin kukkarakkaus roihahti vasta hänen muutettuaan Helsinkiin.

Uudessa kodissa oli valmiina ihana viherhuone – nyt huoneen täyttää toistasataa orkideaa eri puolilta maailmaa. Joukossa on viitisenkymmentä eri lajia niin tähtikämmeköitä, helokämmeköitä kuin venuksenkenkiäkin.

Kukkia jo pikkutytöstä rakastanut Pollari on viehättynyt orkideoista juuri siksi, että ne eivät ole kaikkein helpoimpia hoidokkeja.

– Näiden kasvattaminen sopii minulle hyvin, sillä näissä on oma haasteensa. Lajeja on paljon ja jokaisen uuden nupun ilmestyminen on aina suuri ilo. Kaktukset olisivat minulle aivan liian helppoja kasveja, Pollari tunnustaa.

– Hoitaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, kunhan vain muistaa tietyt perusasiat. Orkideat ovat trooppisia kasveja, joten ne vaativat runsaasti luonnonvaloa, eivätkä siedä vetoa.

Orkideakasvattaja Sinikka Pollari asuntonsa viherhuoneessa Pasilassa.

Kesälomailukin onnistuu orkideankasvattajalta varsin hyvin, sillä viikonkaan mittainen paussi kastelussa ei vielä tee tuhoa kasvien joukossa.

– Tuholaisten ilmaantumista ei sen sijaan voi välttää, sillä esimerkiksi villakilpikirvoja tulee varmasti jokaisen orkideakasvattajan kukkiin, Pollari lohduttaa.

– Niitä kannattaa tarkkailla, jotta saa nitistettyä tuholaiset heti alussa.

Orkideoiden saatavuus on vuosien varrella Suomessa parantunut melkoisesti: nyt pääkaupunkiseudun puutarhaliikkeissä on tarjolla lukemattomia eri lajeja.

Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa alan harrastajat asuvat kukkaparatiisissa, sillä siellä orkidealajien tulva on valtava. Erikoisuuksien metsästäjät voivat tietenkin tilata juurakoita tai kokonaisia kasveja kotiinsa postitse.

Monen kukkaharrastajan sydämen orkideat ovat myös vietelleet herkällä, omaperäisellä kauneudellaan – suotta ei näitä kukkia kutsuta viidakon kuningattariksi.

Sinikka Pollari rakastui kaikenlaisiin kukkiin jo pikkutyttönä; esimerkiksi potalle hänet sai rauhoittumaan parhaiten asettelemalla lapsosen eteen rivistön ruukkukukkia.

Sama lempi leiskuu edelleen viherkasveja kohtaan.

– Kaikkein parasta tässä harrastuksessa on se, että sielu lepää näiden orkideoiden parissa. Olipa päivä ollut sitten millainen tahansa, kaikki unohtuu näitä hoivatessa, Pollari myhäilee ja huomaa, että lähimmälle orkidealle on syytä antaa hieman vesisumua.

Suomen orkideayhdistyksen syystapaaminen 11. syyskuuta, Lönnrotinkatu 32. Katso niksit orkideojen kasvattamiseen jutun perästä.

Dendrobium Pocket Lover -orkidea herättää ihastusta.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut