Katja Tuomi sai 2 500 euron kertakorvauksen – Yle: Kunnissa paljastui jopa 20 miljoonan euron alipalkkaus

Kuvituskuva. Johanna Halava / kuvituskuva

Mikko Välimaa

Suomen kunnat ovat velvoitettuja maksamaan miljooniin euroihin nousevat korvaukset työntekijöilleen vuosia jatkuneen alipalkkauksen takia, kertoo Ylen uutiset.

Tuhansille kuntatyöntekijöille on maksettu liian pientä palkkaa heidän muodollisen epäpätevyytensä perusteella. Alipalkkaus on jatkunut, vaikka se on vastoin vuonna 2012 muuttunutta työehtosopimusta.

Työntekijät joutuvat itse hakemaan palkkojaan takautuvasti, ja riskinä on, että työnsä jo lopettaneet työntekijät eivät saa heille kuuluvaa palkkaa.

Ylen mukaan palkkoja on hakenut takautuvasti ainakin joukko sosiaalityöntekijöitä, lähihoitajia sekä lastentarhanopettajia.

Lähi- ja perushoitajia edustavasta Super-liitosta arvioidaan, että rästissä olevien palkkojen kokonaissumma nousee noin 20 miljoonaan euroon.

Suomen suurin kuntatyönantaja on Helsinki, jossa kyse on monen sadan henkilön tehtävien ja palkkauksen tarkistamisesta, sanoo Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi Ylelle.

Yksi alipalkatuista työntekijöistä on lahtelainen lastenhoitaja Katja Tuomi, joka sai keväällä tililleen 2500 euron palkkarästit.

– Kyllähän se tuntui ihan mukavalta saada sellainen lisäpotti. Palkat tällä alalla kun ovat muutenkin pieniä ja koen aina antaneeni täyden panoksen työssäni, Tuomi sanoi Ylelle.

Tuomen alipalkkaus kuvastaa, miten outo tilanne on ollut.

Sairaanhoitoon opinnoissaan erikoistunut Tuomi aloitti työnsä samassa päiväkotiryhmässä, jossa päiväkotiavustajana toimihänen oma tyttärensä.

Tytär sai enemmän palkkaa kuin Tuomi, vaikka hänen vastuunsa olivat selvästi pienemmät.

– Olihan se hassu tilanne. Avustaja ei saa edes olla lasten kanssa yksin ja minä menen vastuuhoitajana hänen parikseen. Sitten hän kuitenkin tienaa enemmän kuin minä, Tuomi kertoo Ylelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.