Äidin painajainen: Teini-ikäisen karkumatka ei saa poliisia liikkeelle – "Huoli on joka kerta jäätävä"

YKSIN Vantaalaisäiti kokee, ettei viranomaisillaole resursseja auttaa edes silloin kun alaikäinen lapsi on kateissa.

– sossutäti ja laitos, johon tyttö on sijoitettuna, toivottavat kyllä voimia, mutta ihan yksin tässä ollaan, toteaa monta kertaa karkureissulle lähteneen alaikäisen tytön äiti. Kuvan henkilö ei liity juttuun. Tiina Örn

Tiina Örn

Helmikuussa vuonna 2017 se alkoi. Silloin 14-vuotias vantaalainen Sara karkasi. Sen jälkeen Sara on karannut yli 10 kertaa niin kotoa kuin laitoksesta, jossa hän ollut ollut sijoitettuna.

Jokainen karkureissu on ollut Saran läheisille painajaista.

– Olemme toimittaneet poliisille kuvia, olemme laittaneet ilmoituksia sosiaaliseen mediaan, olemme yrittäneet selvittää puhelutietoja ja paikantaa Saraa. Huoli lapsen tulevaisuudesta ja terveydestä on joka kerta jäätävä, kuvaa äiti Margit Ranta

Hän kokee läheisten jäävän huolensa kanssa yksin, apua lapsen etsintöihin ei saa viranomaisilta.

– Koska Sara on joka kerta lähtenyt vapaaehtoisesti, ei poliisi etsi häntä aktiivisesti. ”Mikäli tulee jossain vastaan, niin voidaan ottaa talteen”, on vastaus, jonka olemme saaneet poliisilta, sanoo Ranta.

Vanhempi konstaapeli Tiina Kuosa Itä-Uudenmaan poliisista kommentoi, ettei poliisi ole ensisijaisesti ja automaattisesti se, joka etsii karkumatkalla olevia nuoria.

– Jos nuori karkaa kotoaan tai sijoituspaikastaan, niin ensisijaisesti huoltajat ja sijoituspaikan henkilökunta etsivät häntä. Jos on tehty katoamisilmoitus, niin poliisilla on mahdollisuus noutaa nuori kohdatessaan hänet, sanoo Kuosa.

Sijoitetut lapset ja nuoret ovat sijoituspaikkansa vastuulla, muistuttaa sosiaalityön esimies Saana Pukkio Vantaan kaupungilta.

– Se tarkoittaa, että karanneesta nuoresta tehdään virka-apupyyntö sosiaali- ja kriisipäivystykselle ja tarvittaessa poliisille, jotta nuori saataisiin takaisin sijoituspaikkaansa. Sijoituspaikat myös itse etsivät nuoria paikoista, joissa voivat olettaa heidän oleskelevan. Tavattaessa poliisi toimittaa nuoren takaisin sijoituspaikkaan, mutta se edellyttää, että asiassa on tehty virka-apupyyntö, kuvaa Pukkio.

Vanhempi konstaapeli Kuosa lisää sijoituspaikan henkilökunnan pyytävän poliisilta virka-apua esimerkiksi tilanteissa, joissa tiedetään nuoren olevan seurassa, joka ei ole hänelle esimerkiksi iän tai muun syyn takia hyväksi ja on syytä epäillä nuoren olevan vaarassa joutua rikoksen kohteeksi.

– Silloin poliisi hoitaa kohteeseen menon ja lapsen tai nuoren palauttamisen sijoituspaikkaan.

Tänä kesänä Sara oli jälleen kateissa. Läheisillä oli tiedossa muun muassa ip-osoite, josta Sara oli kirjautunut elokuvien toistopalveluun.

– Näistä osoitteista ja puhelinerittelystä viestitin sekä lastensuojeluun että Saran laitokseen. Laitoksesta sanottiin, etteivät he voi tehdä niille mitään. Lastensuojelusta sanottiin, että täytyy tarkistaa, onko virka-apupyyntö poliisille voimassa. Mitään muuta vastausta emme asiaan saaneet.

Margit Ranta harmittelee myös mutkikkaita viestintäsääntöjä.

– Sara on ollut hatkassa kaverin kanssa, joka on myös sijoitettuna laitokseen, mutta toiseen laitokseen kuin Sara. Pyysin Saran laitosta ottamaan yhteyttä kaverin laitokseen ja saada asiaa sitä kautta selville, mutta he sanoivat, etteivät he saa vaihtaa nuorten tietoja keskenään.

Lastensuojelun työntekijöille Margit Ranta antaa kiitoksen.

– Lastensuojelun henkilöitä en missään nimessä tahdo moittia, mutta heilläkin on resurssipula. Meidän läheisten täytyy jaksaa olla reippaita. Vaikka sossutäti ja laitos ovat mukavia, niin ihan yksin tässä ollaan. He toivottavat meille voimia, sanoo Ranta.

Saran nimi on äidin toivomuksesta muutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 5. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 10. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 11. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.