Perheen taloustilanne näkyy lapsen koulumenestyksessä – Asiantuntija varoittaa rahalla palkitsemisesta

Ensimmäisen luokan aloittavien lasten taustoissa on huomattavia eroja. Arkisto/Päivi Tuovinen

Don Lehtinen

Ensimmäiselle luokalle astuvat koululaiset tulevat hyvin erilaisista taustoista. Osa ekaluokkalaisista osaa lukea, osa ei erota kirjaimia toisistaan. Osan vanhemmat ovat hyvätuloisia ja lapset puetaan ensimmäistä koulupäivää varten merkkivaatteisiin, osa astuu kouluun isosiskolta tai -veljeltä perityissä hepenissä. Tammikuussa syntynyt lapsi on lähes vuoden vanhempi kuin joulukuussa syntynyt.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikön Tatjana Pajamäen mukaan monet lasten väliset erot tasoittuvat ensimmäisen luokan loppuun mennessä. Huolestua ei tarvitse, vaikka lapsi tarvitsisi apua oikeiden kirjojen valitsemisessa tai kynien ja kumien muistamisessa. Vanhempien tehtävänä on luoda lapselle arjen raamit, kun hän opettelee itsenäiseen koulutyöhön ja elämään.

– Ekaluokkalainen hyötyy vanhempien kannattelusta. Itsenäisyyteen heittäminen ei tämän ikäisen lapsen kanssa toimi, Pajamäki sanoo.

Koululaisen mielen hyvinvointia kannattaa tarkkailla. Jos lapsi ei lähde mielellään kouluun, voi pohtia yhdessä, mikä esimerkiksi koulussa tai kavereissa stressaa.

Jos vanhempi on itse joutunut koulukiusaamisen uhriksi tai entisen opettajan kaltoinkohtelemaksi, muistot koulusta voivat olla katkeria. Tällaisia kokemuksia kannattaa pohtia viimeistään silloin, kun lapsi aloittaa koulun.

– Oma erillisyys lapsesta pitäisi tiedostaa. Sitä mitä itse on kokenut, joutuu työstämään. Kokemukset voivat tulla mieleen aivan yllättäen, joku epämääräisinä tai konkreettisina, Pajamäki sanoo.

Jos asiaa ei käy läpi, omat tuntemukset voivat siirtyä lapselle. Toisaalta niistä voi olla etua, jos tuntee omat vaaranpaikkansa ja osaa tukea lasta niissä oikean paikan tullen.

Turun yliopiston tutkijatohtori Outi Sirniön väitöskirjan mukaan perhetausta vaikuttaa voimakkaasti siihen, millaisia mahdollisuuksia lapsilla on saatavilla. Lapsen koulutukseen ja uraan vaikuttavat materiaaliset, sosiaaliset ja kulttuuriset toimintamahdollisuudet. Vanhempien tulotaso periytyy lapselle erityisesti pienituloisten ja suurituloisten joukossa.

Pajamäen mukaan erityisesti yläkoulussa, ammattikoulussa tai lukiossa olevien lasten ja heidän vanhempansa yhteydenotot MLL:lle paljastavat, että koululaiset ovat monesti todella eriarvoisessa asemassa.

Vanhempien pohtima ikuisuuskysymys on, pitäisikö lasta palkita rahalla tai muulla tavalla, kun hän saa koulusta hyviä arvosanoja.

– Sisäisen motivaation kannalta on hyödyllisempää, että lapsi oppii, että riittävä koulumenestys on itsessään merkityksellistä. Erityisesti yläkoululaiset tarvitsevat usein muistutusta siitä, miksi koulutyötä tehdään, ja mitä ovia voi sulkeutua huonon koulumenestyksen takia, Pajamäki kertoo.

Entäs mitä pitäisi tehdä silloin, kun vanhemman voimavarat ovat täysin lopussa? Pajamäen mukaan kysymys on tärkeä, sillä aikuisen rooli kannustajana on suuri. Jos tukijoukkona oleminen tuntuu liian raskaalta, kannattaa ottaa yhteyttä kouluun ja esimerkiksi oppilashuollon ammattilaisiin.

– Vaikka on kuinka kyvykäs, mutta taustajoukkojen voimavaroja ei ole, koulunkäynti on haastavampaa kuin niillä, joiden taustajoukoilla ovat asiat kunnossa. Vaatii oppilaalta aikamoista rohkeutta ja itsenäisyyttä, että pärjää yksin. Tällaisessa tilanteessa myös muiden aikuisten rooli korostuu, Pajamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 9. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.