Perheen taloustilanne näkyy lapsen koulumenestyksessä – Asiantuntija varoittaa rahalla palkitsemisesta

Ensimmäisen luokan aloittavien lasten taustoissa on huomattavia eroja. Arkisto/Päivi Tuovinen

Don Lehtinen

Ensimmäiselle luokalle astuvat koululaiset tulevat hyvin erilaisista taustoista. Osa ekaluokkalaisista osaa lukea, osa ei erota kirjaimia toisistaan. Osan vanhemmat ovat hyvätuloisia ja lapset puetaan ensimmäistä koulupäivää varten merkkivaatteisiin, osa astuu kouluun isosiskolta tai -veljeltä perityissä hepenissä. Tammikuussa syntynyt lapsi on lähes vuoden vanhempi kuin joulukuussa syntynyt.

Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikön Tatjana Pajamäen mukaan monet lasten väliset erot tasoittuvat ensimmäisen luokan loppuun mennessä. Huolestua ei tarvitse, vaikka lapsi tarvitsisi apua oikeiden kirjojen valitsemisessa tai kynien ja kumien muistamisessa. Vanhempien tehtävänä on luoda lapselle arjen raamit, kun hän opettelee itsenäiseen koulutyöhön ja elämään.

– Ekaluokkalainen hyötyy vanhempien kannattelusta. Itsenäisyyteen heittäminen ei tämän ikäisen lapsen kanssa toimi, Pajamäki sanoo.

Koululaisen mielen hyvinvointia kannattaa tarkkailla. Jos lapsi ei lähde mielellään kouluun, voi pohtia yhdessä, mikä esimerkiksi koulussa tai kavereissa stressaa.

Jos vanhempi on itse joutunut koulukiusaamisen uhriksi tai entisen opettajan kaltoinkohtelemaksi, muistot koulusta voivat olla katkeria. Tällaisia kokemuksia kannattaa pohtia viimeistään silloin, kun lapsi aloittaa koulun.

– Oma erillisyys lapsesta pitäisi tiedostaa. Sitä mitä itse on kokenut, joutuu työstämään. Kokemukset voivat tulla mieleen aivan yllättäen, joku epämääräisinä tai konkreettisina, Pajamäki sanoo.

Jos asiaa ei käy läpi, omat tuntemukset voivat siirtyä lapselle. Toisaalta niistä voi olla etua, jos tuntee omat vaaranpaikkansa ja osaa tukea lasta niissä oikean paikan tullen.

Turun yliopiston tutkijatohtori Outi Sirniön väitöskirjan mukaan perhetausta vaikuttaa voimakkaasti siihen, millaisia mahdollisuuksia lapsilla on saatavilla. Lapsen koulutukseen ja uraan vaikuttavat materiaaliset, sosiaaliset ja kulttuuriset toimintamahdollisuudet. Vanhempien tulotaso periytyy lapselle erityisesti pienituloisten ja suurituloisten joukossa.

Pajamäen mukaan erityisesti yläkoulussa, ammattikoulussa tai lukiossa olevien lasten ja heidän vanhempansa yhteydenotot MLL:lle paljastavat, että koululaiset ovat monesti todella eriarvoisessa asemassa.

Vanhempien pohtima ikuisuuskysymys on, pitäisikö lasta palkita rahalla tai muulla tavalla, kun hän saa koulusta hyviä arvosanoja.

– Sisäisen motivaation kannalta on hyödyllisempää, että lapsi oppii, että riittävä koulumenestys on itsessään merkityksellistä. Erityisesti yläkoululaiset tarvitsevat usein muistutusta siitä, miksi koulutyötä tehdään, ja mitä ovia voi sulkeutua huonon koulumenestyksen takia, Pajamäki kertoo.

Entäs mitä pitäisi tehdä silloin, kun vanhemman voimavarat ovat täysin lopussa? Pajamäen mukaan kysymys on tärkeä, sillä aikuisen rooli kannustajana on suuri. Jos tukijoukkona oleminen tuntuu liian raskaalta, kannattaa ottaa yhteyttä kouluun ja esimerkiksi oppilashuollon ammattilaisiin.

– Vaikka on kuinka kyvykäs, mutta taustajoukkojen voimavaroja ei ole, koulunkäynti on haastavampaa kuin niillä, joiden taustajoukoilla ovat asiat kunnossa. Vaatii oppilaalta aikamoista rohkeutta ja itsenäisyyttä, että pärjää yksin. Tällaisessa tilanteessa myös muiden aikuisten rooli korostuu, Pajamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.