Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Grillikatoksen rakentaminen vaatii luvan – huvimajan ei

KAUPUNKI Naapurisovun säilyttäminen tulisi muistaa myös pieniä rakennelmia tontille pystytettäessä.

Alle 20 neliön rakennuksen saa pystyttää tontilleen ilman lupaa. Muutama vuosi sitten voimaan tulleet rakennusjärjestykseen liittyvät muutokset ovat monelle jo tuttu juttu.

Vaikka lupamenettely on keventynyt, Vantaan rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki muistuttaa, ettei aivan kaikenlaista alle 20 neliön pytinkiä saa tontilleen rakentaa.

– Lupa vaaditaan aina, jos rakennukseen tulee kiinteä tulisija. Näin ollen ilman lupaa ei saa rakentaa esimerkiksi grillikatosta. Myös pienikin pihasauna vaatii luvan, kertoo Virkamäki.

Tonttia ei saa luvatta rakentaa täyteen, vaikka yksittäiset rakennukset olisivat pieniä."

Virkamäki toivoo, että rakentamisessa muistettaisiin myös naapurisovun tärkeys ja että suunnittelussa olisi aina mukana riittävästi maalaisjärkeä.

– Kaupunkirakenteen tiivistyessä naapureiden välille tulee herkästi kiistoja siitä, mitä toinen saa tontilleen rakentaa.

Rakennusvalvontajohtaja korostaa, että alle 20 neliön sääntö koskee vain yhtä rakennusta. Tonttia ei siis luvatta rakentaa täyteen, vaikka yksittäiset rakennukset olisivat pieniä. Myös rakennuksen korkeuden tulee pysyä kohtuullisena.

– Kannattaa muistaa 45 asteen sääntö: Rakennuksen tai rakennelman etäisyyden tontin rajasta tulisi olla vähintään rakennuksen korkeus.

Rakennusvalvonta voi puuttua rakentamiseen esimerkiksi siinä tapauksessa, että tontille tehdään ”kaupunkikuvallisesti olennaisesti ympäristöstään poikkeavia ratkaisuja”.

Piha-aitojen rakentamista koskevat omat määräyksensä. Kadun vastainen aita tukimuureineen saa olla enintään 120 senttimetriä korkea. Muutoin ilman toimenpidelupaa saa rakentaa tukimuureineen enintään 160 senttimetriä korkean aidan. Näitä korkeamman aidan toimenpidelupa edellyttää myös naapuritontin omistajan tai haltijan puollon. Jos rajanaapuri on kaupunki, hyväksyntä haetaan kuntatekniikan keskuksesta.

Netistä löytyvä lupapiste.fi-palvelu saa Virkamäeltä kehuja.

– Suurin osa lupa-asioista hoituu sitä kautta. Siellä voi myös jättää neuvontapyynnön, jos on jostain lupa-asiasta epävarma.