Tuhoeläin vaihtoi kohteensa kotien pihoihin – "Kaikki niille käy"

Marleena Kallo-Tsumak sanoo, että paras aika hävittää lehtokotiloita on keväällä ennen uusien sukupolvien syntymistä. Marleena Kallo-Tsumak

Karvinen Eeva

– Niitä on täällä kaikkialla, maa-artisokassakin, Marleena Kallo-Tsumak tuskailee ja rientää nostamaan kasvin lehteä näyttääkseen taas yhden lehtokotilon, joka jyrsii hänen puutarhaansa.

Jyrsiminen lienee väärä sana, mutta jyrsityiltä kasvien lehdet todella näyttävät.

– Kuunliljat ovat niiden superherkkua. Kaikki käy, Kallo-Tsumak harmittelee.

Katsotaan vielä punaisena hohtavan liljan sisään. Ja totta. Siellä on taas yksi.

– Pariin vuoteen en ole laittanut kasvimaata, koska miksi syöttäisin kasvit kotiloille, Kallo-Tsumak sanoo.

Tuusulassa asuva Kallo-Tsumak ei ole jäänyt odottelemaan kotiloiden tuhoja.

Omakotitalon pihassa käydään yhden naisen sotaa, niin kuin hän nauraen toteaa.

– Olen nyt saanut määrän noin yksi kolmasosaan lähtötilanteesta. Kallo-Tsumak summaa taistelua

Kotikatu on joskus Kallo-Tsumakin mukaan mustana kotiloista. Kotilot tilsaantuvat kadulle ja elävät lehtokotilot syövät kuolleita lajitovereitaan. Muutenkin ne syövät kuollutta ainesta, kuten kuivuneita lehtiä.

– Toivoisin, että ihmiset keräisivät koirankakat pois ja pitäisivät paikat siisteinä kuolleesta kasviaineksesta, kotipuutarhuri pyytää.

BiologiLeena Luoto kehottaa lehtokotiloiden kanssa kamppailevia miettimään, miksi kotilot viihtyvät juuri minun pihallani?

– Lehtokotilot viihtyvät kalkkipitoisissa maissa, koska ne tarvitsevat kalsiumin kuoreensa. Nyt kalkkia levitetään sinne tänne, Luoto toteaa.

Toiseksi Luodon mukaan katteiden käyttö antaa lehtokotiloille hyvät oleskelu- ja syöntipaikat.

Myös kastelu lisää kotiloiden yöseikkailuja.

Luoto neuvoo jättämään ruokamuureja, tässä tapauksessa nokkosia, suojaksi, sillä lehtokotilot syövät niitä. Tällöin kuunliljat ja nauhukset saavat olla rauhassa. Jos ei ole allerginen pujolle, sekin menee kotilon vatsaan.

– Yhtä vaihtoehtoa hävitykseen ei ole, Luoto sanoo.

Alkuperäinen laji

Biologi Luoto kertoo, että lehtokotilo on alkuperäinen lehtometsän laji Suomessa. Lehtojen hävittyä kotilot ovat siirtyneet lehtomaisiin pihoihin.

Luoto sanoo, että rastaat ovat olleet kovilla kesäpesueen ruoan saannin kanssa. Ne ovat saaneet kotiloista ruokaa poikasilleen. Myös kovakuoriaisissa on luontaisia lehtokotiloiden syöjiä.

Sallittuja rautafosforirakeita Luoto neuvoo laittamaan vain niiden kasvien tyvelle, jotka ovat vaarassa. Liiat rakeet kotilot kiertävät.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut