Ensimmäisen IMAX-elokuvateatterin avajaispäivämäärä varmistui – Finnkinon toimitusjohtaja kertoo, miksi se saadaan Suomeen vasta nyt

Finnkinon yhdeksänsalinen leffateatterikompleksi rakennetaan Anttilalta jääneisiin tiloihin kauppakeskus Itikseen. Jussi Vehkasalo

Don Lehtinen

Suomen ensimmäinen IMAX-elokuvateatteri avataan kauppakeskus Itikseen 30. marraskuuta. Lipunmyynti ensimmäisiin näytöksiin käynnistyy lokakuussa, mutta lippujen hintoja teatteria operoiva Finnkino ei ole vielä päättänyt.

IMAX-teattereissa valkokangas on tavallista reilusti suurempi ja yleisön istuimet ovat lähempänä kaarevaa valkokangasta. Valkokangas yltää lattiasta kattoon ja seinästä seinään. Myös ääni on selvästi jykevämpi kuin tavallisissa teattereissa.

– IMAX-teatteri vaatii saman verran tilaa kuin viisikerroksinen kerrostalo. Itiksen saliin on tulossa noin 360 paikkaa ja katsomo on tavalliseen verrattuna hyvin jyrkkä, kertoo Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm

Vain kaksi vuotta sitten Finnkino aiheutti monelle elokuvafanille pettymyksen, kun se ilmoitti lanseeraavansa IMAX-teknologiaa selvästi vähemmän tunnetun SCAPE-teknologian joihinkin saleihinsa.

Lindholmin mukaan IMAX-teatterin rakentaminen oli mahdollista vasta nyt, sillä Itiksen yhdeksänsalinen elokuvateatteri rakennettiin lähes alusta. IMAX-teatterin mitat olivat liian vaativia olemassaoleviin teattereihin, mutta SCAPE-saleja niihin saatiin mahtumaan.

Ensimmäinen SCAPE-sali rakennettiin vuonna 2016 Tennispalatsiin, viimeisin tämän vuoden kesällä Tampereen Plevnaan. Lindholmin mukaan SCAPE-teatterit pysyvät Finnkinon suunnitelmissa IMAX-teattern lanseeraamisesta huolimatta.

Lindholm vahvistaa, että yksittäiset IMAX-teatterin liput maksavat tavallista elokuvalippua enemmän. Kalliimpia näytöksiä varten lanseeratulla Premium-sarjalipulla pääsee katsomaan myös IMAX-näytöksiä. Halvimmillaan Premium-sarjalippu maksaa 12,45 euroa, kun ostaa kahdeksan sarjalipun paketin. Vertailun vuoksi yksittäinen lippu SCAPE-esitykseen voi maksaa jopa 19,90 euroa. Jos IMAX-liput ovat kalliimpia kuin SCAPE-liput, viikonloppunäytöksen hinta nousee yli 20 euroon.

Nyt Finnkinon näytöksiin pääsee halvimmillaan 9,95 eurolla, mutta tähän vaaditaan kahdeksan sarjalipun ostaminen kerralla. Yksittäisten lippujen hinta on halvimmillaan 12,50 euroa. Finnkinoon kuulumattomista teattereista esimerkiksi Kino Tapiolassa ja Kallion Rivierassa yksittäisten lippujen hinta vaihtelee 10 ja 14 euron välillä. Orionissa elokuviin pääsee jopa 6,50 eurolla, mutta uutuuselokuviin tällä hinnalla ei pääse.

Parin edellisen vuoden aikana yhtiö on panostanut saleissa erikoisuuksiin, kuten popcorn-buffetiin Espoon Sellossa ja tapas-tarjoiluun Helsingin Maximissa.

– Kyllä me näemme, että elokuvakävijöiden maut pirstaloituvat entisestään. Asiakas voi aikataulunsa ja tilanteensa mukaan valita itselleen erilaisia palveluita, Lindholm sanoo.

IMAX-teatterin lisäksi Finnkino Itikseen avataan kaksi uutta LUXE-Salia. Näissä saleissa katsoja istuu muhkeissa ja kallistuvissa nojatuoleissa ja hänellä on oma sivupöytänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 8. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 9. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 10. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 11. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 12. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.