Vegaaniäiti tyrmistyi Vantaan kaupungin linjauksesta – pelkää lapsen jäävän ilman ruokaa päiväkodissa

PÄIVÄKODIT Kaupungin päiväkodeissa ei tarjota vegaaniruokaa.

Vantaan Sanomien lukija lähetti kuvan lapsen kotona tehdystä päiväkotilounaasta. Osa päiväkodeista sallii omien eväiden tuomisen, vaikka Vantaan kaupunki ei suosittele sitä kylmäketjun katkeamisen vuoksi. Lukijan kuva

Aapo Siippainen

Kahden vantaalaisäidin toiveet vegaaniruuan saamisesta päiväkotiin ovat osoittautuneet tuloksettomiksi. Vantaan kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa tarjota vegaanista ruokaa varhaiskasvatuksessa.

– Lapseni aloittaa esikoulussa nyt syksyllä ja meille on vastattu, että hän ei tule saamaan vegaanista ruokaa. Omien eväidenkin vienti on kiellettyä, mutta henkilökunnan ystävällisyydestä johtuen saamme ne viedä henkilökunnan huoneeseen, vantaalaisäiti kertoo.

Äidit haluavat esiintyä jutussa nimettöminä aiheen kiistanalaisuuden vuoksi.

Olemme saaneet viedä omat eväät henkilökunnan tiloihin.”

Toinen äideistä sanoo, ettei päiväkodissa suostuttu omiin eväisiin. Tämän takia hänen lapsensa ovat edelleen kotona.

– Tämä on kohtuutonta syrjintää, joka vaikeuttaa suuresti vegaaniperheiden arkea.

Äidit vetoavat ravitsemussuosituksiin, joissa vegaaniruoka on todettu turvalliseksi ikään katsomatta. Hänen mielestään vegaaniperheitä syrjitään, eikä laki yhdenvertaisuudesta toteudu.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen sanoo, että kaupunki noudattaa alle kouluikäisten lasten virallisia ravitsemussuosituksia.

– Kohtelemme siten kaikkia yhdenvertaisesti noudattaessamme ravitsemussuosituksia kaikkien lasten osalta, Askola-Vehviläinen kommentoi.

Vantaan Sanomien haastattelemat äidit ovat huolissaan erityisesti esikouluikäisten lasten ruokailusta. Sen ikäisillä lapsilla ei ole mahdollista olla enää kotona.

Esiopetus on velvoittava, joten siihen on osallistuttava vaikka ilman ruokaa.

– Esiopetus on velvoittava, joten siihen on osallistuttava vaikka ilman ruokaa, äidit sanovat.

Vantaan kaupungilla ei ole näitä tilanteita varten erikoisjärjestelyitä.

– Esiopetukseen kuuluu yksi ateria. Lapsen edun mukaista on, että neljän tunnin esiopetuksen aikana vähintään yksi ateria syödään, Askola-Vehviläinen kommentoi.

Johtaja uskoo, että vegaaniruokavalio sopii myös pienille lapsille, mutta vaikutuksia terveyteen ja kasvuun on tutkittu vielä liian vähän.

–  Muun muassa näistä syistä johtuen vegaaniruuan tarjoamista ei ole vielä aloitettu kunnallisissa päiväkodeissa Vantaalla, Askola-Vehviläinen sanoo.

Vanhempien päiväkotiin tuomiin lasten omiin vegaanieväisiin Askola-Vehviläinen suhtautuu varautuneesti.

– Kylmäketju on haaste. Miten kokonaiset ateriat saadaan säilymään, kun ei ole kylmäsäilytystä. Vanhemmilla on mahdollisuus tuoda ateriaosia retkievääksi ja kerhoihin.

Vantaalla varhaiskasvatuksen ateriat tuottavasta Vantista kerrotaan, että vegaanisten aterioiden valmistaminen onnistuu, jos kaupunki niitä tilaa. Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula tietää, että kysyntää on koko ajan enemmän erityisesti koululaisten kohdalla.

Kaupunki kokeili kouluissa vegaanista vaihtoehtoa keväällä 2017. Seuraavaa kokeilua on suunniteltu tälle syksylle, mutta asiasta ei ole tehty lopullista päätöstä.

– Pyrimme olemaan aktiivisia ja seuraamaan kehitystä. Ymmärrämme, että monessa perheessä on tehty tietoinen valinta ruokavaliosta. Haluamme Vantin puolesta tukea sitä, Koivula sanoo.

Espoon kaupungin varhaiskasvatuksessa vegaanista ruokavaliota ei ole tarjolla.

– Asia ei ole ollut pohdinnassa. Muutamia kyselyitä on tullut vanhemmilta, mutta ne koskevat yleensä koululaisten ruokailua. Koulujen vegaaniruuasta on tehty Espoossa valtuustoaloite, kertoo Espoon kaupungin ruokapalvelujohtaja Minna Ahola

Helsingin kaupungin päiväkodeissa vegaaniruokaa on tarjottu vuoden 2018 alusta. Viime syksynä kaupunki arvioi, että vegaaniruokaa tehtäisiin noin 50 lapselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.