Aikuisopiston kestosuosikki yllättää – "Vetää ihmisiä jonoksi asti"

OPINAHJO Aikuisopiston kurssien suunnittelija katsoo tarjontaa asiakkaan silmin.

Koulutuspäällikkö Heli-Kaarina Degerman istuu aikuisopiston porrastasanteella vantaalaistaiteilija Paula Holopaisen teokset taustallaan. - Tämä on siitä hieno talo, että jos ei jostain asiasta itse tiedä, aina löytyy joku asiaa tunteva, joka tietää, hän kehuu. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaan aikuisopistossa käy vuosittain yli 30 000 ihmistä kartuttamassa tietojaan ja taitojaan.

– Kursseja pyörii vuosittain parisentuhatta, tulevaksi syyskaudeksi niitä on luvassa 1 075, aikuisopiston koulutuspäällikkö Heli-Kaarina Degerman laskee.

– Niillä yritämme aktivoida sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole meillä koskaan käyneet.

Koulutuspäällikkö sanoo pyrkivänsä arvioimaan kurssi-ideoita valveutuneen asiakkaan silmin. Hän on itse yksi opetuksen kaikkiaan 11 suunnittelijasta omana vastuukenttänään ihminen, yhteiskunta ja kulttuuri, koti ja puutarha, terveys ja hyvinvointi, luonto ja ympäristö, tekniikka ja liikenne, äidinkieli, kirjallisuus ja teatteri sekä lisäksi vielä ruotsinkielinen opetus.

– Ideoimme kurssien sisältöjä osin itse ja ehdotuksia pyydetään myös vuosittain haettavilta tuntiopettajilta. Asiakkaiden palautteita ja toiveita otetaan vastaan, ja lisäksi eri alojen taitajat tarjoavat kursseja meille suoraan.

Yksi lähde ideoihin on kuitenkin ylitse muiden.

– Seuraan keskusteluja työpaikalla. Parhaat ideat syntyvät kahvipöydässä.

Samoin kuin opiskelijakunta, kurssilautasenkin ainekset koostuvat vakikävijöistä ja pistäytyjistä.

– Kielelle kuin kielelle löytyy aina opiskelijoita, samoin kuvataiteisiin, käsitöihin, musiikkiin ja lauluun, yleensäkin melkein kaikkeen sellaiseen opetukseen, joissa edetään myös jatkokursseille, Degerman selvittää.

Uudemmat trendit tulevat ja menevät vaihtelevammin kysynnän ja tarjonnan aallokossa.

– Esimerkiksi suosittu mindfulness on hiipumassa ja muutama vuosi sitten NLP:stä oli kova kysyntä, sitten kurssien järjestämisessä oli pidettävä väliä, mutta nyt se on nousussa taas.

Aikuisopistossa on oltava silmät auki ja korvat höröllä ajan ilmiöiden seuraamisessa.

– Keväällä sattui silmiin lehtijuttu runokaraokesta. Nyt kokeilemmekin kurssia, jossa ensin opetellaan runojen kirjoittamista, sitten esittämistä ja lopuksi myös esitetään ne kurssin päätteeksi järjestettävässä runokaraoketapahtumassa.

Joka vuosi joku kurssi yllättää hyvässä ja joku pahassa.

– Välillä suosion ennakoiminen on ihan kristallipalloon katsomista, Degerman naurahtaa.

– Ihan kokeilumielessä mukaan otettu kurssi saattaa olla heti täynnä ja varmana pidetty ei. Esimerkiksi ukulelen soitto tuli muutama vuosi sitten ja on siitä lähtien vetänyt ihmisiä jonoksi asti, hän kertoo.

– Kun tarjosimme kielenhuoltokurssia, se ei kiinnostanut ketään. Yritimme samaa uudestaan vähän intensiivisemmässä muodossa. Ei auttanut. Mutta kun vaihdomme nimen pilkunviilauskurssiksi, paikat tulivat täyteen.

Ole valmiina

Ilmoittautuminen aikuisopiston syksyn kursseille alkaa ainealueittain porrastetusti 13.8.–15.8. klo 13.

Vinkki: Ilmonetiin kannattaa rekisteröityä hyvissä ajoin samoin kuin tutustua siellä opiston tarjontaan ja merkitä valmiiksi omat suosikkinsa. Näin on heti valmiina ilmoittautumaan, kun mahdollisuus avautuu.

Kurssitarjontaan voi tutustua myös opiston osoitteessa www.sivistysvantaa.fi/vantaanaikuisopisto ja painettua luetteloa saa Opistotalolta, Myyringistä, Vantaa-infoista, kirjastosta sekä K-Supermarketista

Syksyn uutuuksia ovat muun muassa hevilaulukurssi, kissanhoitokurssi, improvisaatiokurssi ja englanninkielinen keskustelu USA:n politiikasta ja vaaleista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut