Hellekesä toi ikävän lemmikki-ilmiön – "Näin voi käydä, vaikka omistaja olisi vastuuntuntoinen"

HUOLI Kuuma keli ajaa lemmikkejä karkuteille. Kissansa katoamista surrut ihmettelee omistajien syyllistämistä.

Petra Simonen uskoo pitkään jatkuneen kuumuuden ajaneen Nadin karkuretkelle. Kissan kotiinpaluun jälkeen Simonen asensi kuvan ikkunaa lukuun ottamatta kaikkiin ikkunoihin vahvistetut verkot. Viimeiseenkin ikkunaan verkko asennettiin heti kuvauksen jälkeen. Tiina Örn

Tiina Örn

Kuuma kesä on tuonut mukanaan monelle lemmikinomistajalle surua ja huolta aiheuttaneen ilmiön: Lemmikit karkaavat kotia tuuletettaessa.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitossa (Sey) on juuri vedetty yhteen liiton eläinsuojeluneuvojien kokemuksia kesän karkureista.

– Moni neuvojista kertoi, että tänä kesänä on karannut enemmän lemmikkejä kuin koskaan aiemmin heidän urallaan. Kyseessä on erityisesti tämän kuuman kesän ilmiö, vahvistaa Sey:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist

Hellepäivinä ja -öinä kissoja, koiria ja muita lemmikkejä on karannut ikkunoista, ovista ja parvekkeilta.

– Kuulin juuri koirasta, joka oli pudonnut alas parvekkeelta ja kuollut, toteaa Lindqvist.

Kyllähän siinä parku tuli."

Sydän syrjällään karannutta kissaansa kaipasi myös korsolainen Petra Simonen Simosen kaksi ja puolivuotias Nadi-kissa on sisäkissa, joka ulkoilee vain valjaissa.

– Elokuisena aamuna Nadi nukkui vieressäni kello neljä. Heräsin puoli kuudelta ja kissaa ei näkynyt. Kun olin pari kertaa etsinyt koko kämpän ja huudellut Nadia, huolestuin.

Pian Simonen havaitsi, että katonrajassa olevan pienen tuuletusikkunan verkossa oli alareunassa reikä.

– En olisi voinut edes kuvitella kissan kykenevän nousemaan ja karkaamaan korkealla olevasta ikkunasta, joka on kaiken lisäksi juntattu niin, ettei se aukea työntämällä.

Kolon huomaamisen jälkeen Simonen varmistui siitä, että Nadi on karannut.

– Tuntui, että sydän pysähtyy ja kyllähän siinä parku tuli.

Seuraavan vuorokauden aikana Simonen vuodatti paljon kyyneleitä ja koki syyllisyyttä siitä, ettei ollut huomioinut pikkuikkunan verkon rikkoutumista. Sen lisäksi hän painatti sata katoamislappua jaettavaksi lähiseudun postilaatikoihin, kävi monta kertaa huutelemassa Nadia ympäri kylää ja julkaisi ilmoituksia useissa Facebook-ryhmissä. Mielessä kävivät myös pahimmat vaihtoehdot.

– Nadi on tottunut isoihin mustiin koiriini ja pitää niitä kavereinaan. Pelkäsin, että se kohtaa koiran, joka ei siedä kissoja. Nadi ei myöskään osaa varoa autoja. Paniikissa kävin tarkistamassa lähiseudun teiden ja katujen varret.

Simonen päätti viettää yönsä patjalla rivitalokotinsa pihalla, jättää kaikki ikkunat auki ja odottaa Nadia kotiin. Hetkeksi pihalla torkahdettuaan hän heräsi kovaan naukaisuun.

– Nadi oli mennyt kotiin ikkunasta, istui muina miehinä keskellä olohuoneen lattiaa ja komensi minua antamaan ruokaa. Se söi lautasen tyhjäksi, kävi hiekkalaatikolla ja nukkui lähes vuorokauden ympäri, hymyilee Simonen onnellisena kissansa karkuretken onnellisesta lopusta.

Elämässä sattuu vahinkoja, vaikka olisi kuinka varovainen."

Ennen Nadin kotiinpaluuta Simonen selasi monia eri keskustelupalstoja. Niiden viesti oli usein sama: Mikäli lemmikki karkaa, syynä on omistajan välinpitämättömyys ja huolimattomuus.

– Keskustelupalstalla kysyttiin, kuka myy kissan sellaiselle idiootille, joka päästää sen karkuun. Pitäisi kuitenkin muistaa, että elämässä sattuu vahinkoja, vaikka olisi kuinka varovainen ja vastuuntuntoinen, toteaa Simonen.

Aktiivisesti sosiaalista mediaa seuraava Simonen kertoo huomanneensa, että pelkästään hänen asuinalueellaan on tänä kesänä ollut suuri määrä kissoja karkuteillä.

– Sanoisin, että kolme kertaa enemmän kuin muina kesinä. Karkurin kerrotaan usein olevan kissa, joka ei ole tottunut olemaan ulkona.

Viikin löytöeläintaloon ei ole tänä kesänä tuotu tavallista enemmän kissoja, mutta sen sijaan esimerkiksi lintuja ja eksoottisia eläimiä näyttää lähteneen livohkaan enemmän kuin viileinä kesinä. Löytöeläintalosta muistutetaan, että lemmikin karatessa tulisi asiasta ilmoittaa pikimmiten paikalliseen löytöeläintaloon.

Sey:n Lindqvist toivoo, että kissatalouksissa ikkunat ja parveke suojattaisiin verkoilla. Mikä tahansa verkko ei siihen kuitenkaan riitä.

– Ohuen muoviverkon kissa saa kynsittyä rikki halutessaan, sanoo Lindqvist.

Simonen asioi rautakaupassa heti Nadin kotiinpaluun jälkeen. Nyt kaikissa ikkunoissa on vahvistetut verkot. Se on hyvä, sillä Nadi näyttää ihastuneen itsenäiseen ulkoiluun.

– Aiemmin se ei pyrkinyt lainkaan ulos. Nyt se on heti ryntäämässä pihalle, toteaa Simonen ja pitää vieraille kovaa kuria. Kukaan ei saa poistua huoneistosta ennen kuin Nadi on siirretty lukitun oven taakse makuuhuoneeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.