"On uhattu puukolla ja aseella, lyöty ja painittu" – K-U: Kansanedustajat eivät innostuneet suojaamaan ensihoitajia rikoslain muutoksella

PELASTUSTOIMI Rikoslaki ei anna pelastushenkilöstölle riittäävää suojaa. Vain kourallinen kansanedustajia on allekirjoittanut aloitteen tilanteen korjaamiseksi, kertoo Keski-Uusimaa.

Heidi Aaltonen (vas), Mika Länsisola, Reetta Rissanen ja Mari Rantanen toivovat yleisön kunnioittavan potilasta. Toisen hädän kuvaaminen ei ole asiallista. Eeva Karvinen

Karvinen Eeva

– Neljä viimeisintä itseä koskevaa vakavampaa tilannetta on ollut päihtyneen uhkaaminen puukolla, aseella uhkaaminen, lyöminen, ja asiakkaan kanssa painimaan joutuminen.

– Minua on yritetty kuristaa. Solvaamista on lähes joka vuorossa. Sitten on tarraamista kiinni.

– Mua potkaistiin ambulanssissa, vaikka poliisi oli paikalla.

– Suunsoittoa, huorittelua ja solvausta.

Kommentit kuuluvat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen Mika Länsisolalle, Mari Rantaselle, Reetta Rissaselle ja Heidi Aaltoselle

He ovat ensihoitajia, Rantanen sijaistaa tällä hetkellä lääkintämestaria.

Puhumme ambulanssihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen uhasta.

– Vuorossa on neljätoista ihmistä. Jokainen heistä pystyy kertomaan aggressiosta työssä, Länsisola toteaa Keski-Uusimaa-lehdelle

Hän ja Rissanen joutuivat yllättäen viime huhtikuussa hälytyskäynnillä aseella uhatuiksi.

Rantanen on tehnyt työtä viisitoista vuotta, ja sanoo Länsisolan kanssa, että ensihoitajien auktoriteetin kunnioitus on vähentynyt.

– Esimerkiksi, jos pyytää ihmisiä siirtymästä paarien tieltä, ei väistetä. Sählätään sivusta ja pahimmassa tapauksessa annetaan ohjeita, Länsisola kuvaa auttamistilanteita K-U:lle.

Kun Rantanen kuristamisyrityksen jälkeen teki rikosilmoituksen tapahtuneesta, tutkittiin sitä lievänä pahoinpitelynä.

Ensihoitajat kokevat vääryytenä, että rikoslaissa heihin kohdistuva uhka ei ole virkamiehen vastustamista, kuten palomiesten kohdalla.

Laki luo myös ristiriidan saman laitoksen ja henkilön osalta.

– Palomies muuttuu ambulanssissa siviiliksi, Rissanen sanoo.

Suomen Ensihoitoalan liitto ja Suomen Palomiesliitto ovat ajaneet rikoslain muuttamista ja kesäkuussa eduskunnassa on jätetty lakialoite, jossa rikoslakiin lisättäisiin säännös ensihoitotehtävää suorittavan henkilön väkivaltaisesta vastustamisesta.

– Vain 19 kansanedustajaa on allekirjoittanut aloitteen, Rantanen harmittelee.

Lue koko juttu Keski-Uusimaasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Karu tieto: Ambulanssi tarvitaan lasten avuksi eniten alueilla, joilla vanhempien tulot ovat pienet
    15.5.2018 19:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut