Tiesitkö? Pienpanimosta ostettu olut tuo jopa 33 prosentin säästön

Suomalaiset eivät ole vielä tottuneet ostamaan olutta suoraan panimon omasta myymälästä.

Panimon oma kauppa on monesti halvin tapa ostaa käsityöläisoluita. Senaatintorin vieressä sijaitsevan Bryggeri-panimon myymälässä oluet maksavat kolmanneksen ravintolahinnasta. Eroa syntyy reilusti myös Alkon hintoihin.

– Vahvemmissa oluissa 0,33-pullon hintaero Alkoon on noin 1,5-2 euroa, Rakuuna Olut Oy:n toimitusjohtaja Olli Majanen sanoo

Espoon Otaniemessä olutta valmistavan Fat Lizard -panimon myymälässä säästöä saattaa tulla jopa viisi euroa Alkon hintoihin verrattuna.

– 0,75 pullo maksaa Alkossa 15 euroa ja suoraan panimolta ostettuna 10 euroa, kertoo myynnistä ja markkinoinnista vastaava Eero Kukko

Hintaero selittyy logistiikalla.

– Olut pannaan 20 metrin päässä. Kulut ovat pienet, koska olutta ei tarvitse kuljettaa, Olli Majanen kertoo.

Pienpanimo-oluiden ulosmyyntiä vapautettiin viime keväänä alkoholilain uudistuksen yhteydessä. Osalla panimoista on mahdollisuus myydä jopa 12 prosenttisia oluita suoraan panimolta. Ravintolat voivat hakea ulosmyyntilupaa 5,5 prosenttiin asti.

Kauppa on käynnistynyt pääkaupunkiseudulla vaihtelevalla menestyksellä. Bryggerin myymälässä käy päivittäin 10–20 asiakasta. Tarjolla on tusinan verran oluita. Mukaan voi ostaa vaikkapa kokonaisen tynnyrin olutta.

– Taloudellisesti kyse on pienistä luvuista, kertoo toimitusjohtaja Olli Majanen.

Iso osa Bryggerin asiakkaista on turisteja, jotka ostavat pulloja tuliaisiksi.

–  Lisäksi olutharrastajat käyvät etsimässä erikoisuuksia, joita ei muualta saa.

Fat Lizard -panimon myymälä on auki vain perjantaisin. Asiakkaita voi päivän aikana olla yli 100. Tännekin saavutaan erikoisuuksien perässä.

– Myymme muun valikoiman lisäksi prototyyppejä ja erikoiseriä, joista on haettu palautetta asiakkailta.

Stadin Panimo houkuttelee päivittäin Suvilahteen useita kymmeniä oluenostajia. Vaikka hinnat ovat Alkoa euron pari halvemmat, arvostavat ostajat erityisesti tuoreutta.

–  Olut on yleensä samana päivänä pullotettua, kun laitamme sen hyllyyn, kertoo myyntipäällikkö Ingrid Viertola

Yksi uusimpia suomalaispanimoita on Espoossa toimiva Lumi Brewing. Se myy oluitaan samaan yritykseen kuuluvan kalliolaisravintola Kolmos3n tiskiltä.

– Emme ole suunnitelleet omaa myymälää. Ravintolasta ihmiset ovat ostaneet olutta mukaan vain vähän. Suomalaiset eivät ole ehkä ihan tottuneet asiaan, kertoo toimitusjohtaja Ryan Lumb

Espoolainen Olarin Panimo on kiinnostunut oman myymälän avaamisesta.

– Meillä on ulosmyyntilupa ja rakennamme myymälää tällä hetkellä. Se avautuu heti, kun saamme pullotuskoneen.

Vantaalla ja Helsingissä oluita valmistavalla Suomenlinnan panimolla ei ole vielä omaa myymälää. Tällä hetkellä oluita voi ostaa Ravintola Suomenlinnan Panimost.

– Nyt kun lomakausi on kuumimmillaan, kylmiä oluita ostetaan lähinnä piknikille tai kotimatkalle lautalle, ravintolapäällikkö Heidi Jakka kertoo.

Ravintolasta kerrotaan, että ulosmyyntihinnat ovat samat kuin ravintolassa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut