Näillä Helsingin uimarannoilla pääsee nyt uimaan ilman pelkoa sinilevästä – tunnin kestävä lasiniksi kertoo, kannattaako veteen mennä

Sinilevän kanssa kannattaa olla nyt tarkkana. Kuvituskuva. Anu Vertanen

toimitus

Helsingin ympäristöpalvelut on ottanut vesinäytteet Pakilan, Pikkukosken, Tapaninvainion, Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilta, ja kaikki näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä.

Mustasaaressa havaittiin kuitenkin runsaasti sinileviä. Pihlajasaaressa ja Suomenlinnassa havaittiin niitä hieman vähemmän. Pakilassa, Pikkukoskella ja Tapaninvainion uimarannoilla sinileviä ei havaittu. Sinileväpitoisuudet voivat kuitenkin vaihdella suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja Suomen ympäristökeskus neuvovat helpon niksin, jolla sinilevän voi tunnistaa. Ota vettä läpinäkyvään lasiin. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hippuja noin tunnin kuluessa, on vedessä todennäköisesti sinilevää. Veden pintaa voi kokeilla myös kepillä. Mikäli keppiin tarttuu jotain, on kyseessä todennäköisimmin joko siitepölyä tai jotain muuta levää.

Mittauksissa selvisi myös, että Helsingissä meriveden pintalämpötila on kohonnut viime viikosta ja on nyt kaupungin edustalla yli 25-asteista. Mittauspaikoilla veden lämpötila on vaihdellut 23 ja 25 asteen välillä viimeisten viikkojen aikana.

Mustasaaresta, Suomenlinnasta, Uunisaaresta ja Pihlajasaaresta otetuissa näytteissä havaittiin Nodularia -suvun sinilevää, joka tuottaa maksamyrkkyjä ja karsinogeenisiä yhdisteitä. Helsingin ympäristöpalvelut suositteleekin välttämään uimista erityisesti uimarannoilla, joilla Nodularia –suvun leviä on havaittu.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla sinilevää on edelleen runsaasti. Vahvimmat sinilevälautat ulottuvat Saaristomeren eteläosista Hangon eteläpuoliselle alueelle. Selkämerellä avomerialueen sinilevälautta on siirtynyt hieman lähemmäs Suomen rannikkoa.

Maksa- ja hermomyrkkyjen lisäksi sinileväinen vesi voi aiheuttaa muun muassa iho- ja silmäoireita, pahoinvointia, flunssan kaltaisia oireita, kuumeilua tai allergisia reaktioita. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.